Læsetid: 2 min.

PFA: Thorsens skatteplan var bluff

4. februar 1999

Skattefusk var et led i Thorsens bluff-nummer, siger PFA-direktør. PFA kendte intet til planen

PFA tager kraftig afstand fra beskyldningerne om, at pensionsselskabet kendte til byggematador Kurt Thorsens planer om at omgå Pinsepakken.
PFA-direktør Andreas Kühle kalder tanken nonsens og beskylder Kurt Thorsen for at have brugt planen til at lukke munden på sine samarbejdspartnere.
En harmdirrende Andreas Kühle tager til genmæle overfor Enhedslistens Frank Aaen, der i gårsdagens udgave af Information mente, at PFA meget vel kan have kendt Thorsens planer om at udnytte et hul i skattelovgivningen, som opstod efter Pinsepakken.
"Det må jeg tage meget kraftigt afstand fra. I PFA har vi ikke kunnet se, hvordan man kunne lave sådan noget. Vi har ikke tænkt tanken, før vi hørte om påstandene. Efter vores mening er Pinsepakken skruet meget effektivt sammen," siger Andreas Kühle til Information.
Det betvivler Enhedslistens erhvervsordfører, Frank Aaen. Han mener, at PFA var interesseret i at udnytte Thorsens plan, som gik ud på at omgå den nye realrenteafgift på 26 procent på pensionskassernes boliginvesteringer, der var en del af Pinsepakken.
Planen var, at PFA skulle lægge sine ejendomme over i et børsnoteret selskab mod betaling med aktier. Da aktieskatten kun er fem procent, hvis pensionskassen ejer mindre end 25 procent af aktierne i det børsnoterede aktieselskab, var besparelsen oplagt. Især hvis det børsnoterede selskab havde et stort skattemæssigt underskud, som det var tilfældet med Gefion. Det selskab, Thorsen forsøgte at overtage i december.

Bluff
Kühle, der tegner PFA sammen med den administrerende direktør, André Lublin, vurderer, at Kurt Thorsen har brugt skatteplanerne til at holde de milliardstore og angiveligt falske PFA-garantier hemmelige.
"Planen er brugt som illusion for at begrunde, hvorfor PFA-garantierne skulle holdes hemmelige af de 20-25 personer, der har kendt til deres eksistens. Men PFA havde ikke en hemmelig plan. Dette er Kurt Thorsens bluff nummer, ligesom som meget andet i denne sag," understreger Andreas Kühle.
Men kunne den nu fængslede direktør for PFA Byg, Rasmus Trads, ikke have kendt planen?
"Nej, det kan jeg godt sige dig, det kan han ikke. Det kan Rasmus Trads ikke tænke. Det skal jeg garantere dig for. Det ville han ikke være i stand til," siger PFA-direktøren uden at lægge skjul på sin foragt overfor Trads.

Fængsling forlænget
Varetægtsfængslingen af Rasmus Trads og Kurt Thorsen blev i går forlænget med to uger af hensyn til sagens efterforskning. Retten frygter, at de kan påvirke andre vidner, hvis de løslades.
Kendelsen var et nederlag for anklageren, politiadvokat Merete Vestergaard, der havde begæret fængslingen forlænget med fire uger.
"Det kan blive svært at få al bevismaterialet i hus på så kort tid," siger Merete Vestergaard til Information.
Hun oplyser samtidig, at Rasmus Trads fortsat erklærer sig skyldig i dokumentfalsk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her