Læsetid: 2 min.

Pil tøjet af Brad Pitt

5. februar 1999

Millioner af teenagepiger og deres mødre vil identificere sig med rigmandsdatteren, der skal lære Pitt op - og får førstegangs drømmesex i betaling

NY FILM
Brad Pitt er målet for millioner af teenagepigers romantiske drømme. Filmen Meet Joe Black har ikke meget andet formål end at imødekomme disse piger og dette behov.
"Før eller siden møder vi ham alle," står der på plakaten til filmen. Denne ham er Joe Black, som er en fiktionsskikkelse; Brad Pitt, som næsten også er det; samt Døden - Pitts rolle i filmen.
Joe Black lander i en amerikansk eventyrrigdom. Han er kommet for at hente Anthony Hopkins, der spiller en slags Ted Turner, en selfmade mediekanon. Men Døden har hørt Hopkins tale til sin datter om en kærlighed der er større end alt - og Døden vil gerne lære livet og denne kærlighed at kende.
Han laver en aftale med Hopkins: Døden går i lære hos mediebananen, indtil øjeblikket er inde. Hopkins vinder tid - Pitt lærer at føle noget for i hvert fald ét menneske.
Lærerinden er mediedynamoens smukke læge-uddannede datter. For den unge kvinde er han perfekt: Smuk, intelligent, gådefuld - og hverken gift, forlovet eller bøsse. Han ved ikke, hvordan man gør og millioner af teenagepiger og deres mødre vil identificere sig med rigmandsdatteren, der langsomt, meget langsomt klæder ham af og viser ham hvordan. Og får førstegangs drømmesex i betaling.
Pitt har sine lyseblå, dybtliggende øjne og sin lave, forførende stemme. Han har tidligere brugt den som vampyr, og det er i princippet hvad han gør én gang til: Æder og charmerer sine omgivelser.
For andre af filmens personer er han som Peter Sellers i Being There: den nyfødte naive voksne, som med sin uskyld rammer det rene i ellers stærkt grumsede hjerter.
Det tager knap tre timer at nå frem til det forudsigelige - og filmens største indre nederlag: at den når det kommer til stykket ikke tør tage døden og dødens uafvendelighed alvorligt. Umiddelbart ser det underligt ud, at en langfilm om døden er tilladt for børn over seks. Filmcensorernes indirekte kommentar siger en del om, hvor dybt filmen stikker.

*Meet Joe Black. Instruktion: Martin Brest. Manuskript: Bo Goldman m. fl. Amerikansk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her