Læsetid: 2 min.

Sejr til den brune bibliotekar

26. februar 1999

Efter nogle års tørsvømning er Studenterrevyen kommet op med en grumme grinagtig forestilling, der tilmed bider 90'erne kritisk i haserne

Revy
En fin, brunklædt bibliotekar sidder og vrider sig vanvittigt på psykologens briks. Hun er ikke som de andre. Spillende psykotiske pegefingre cirkler rundt, først om hinanden, så mod den smalle næse.
Allerede efter få minutter har publikum overgivet sig til Kongelig Mayestaits Acteurs, truppen bag Studenterrevyen. Og så især til den 26-årige Lykke Scheuers uimodståelige skuespil.

Lykke i pilleform
Med intravenøse reklamespots, drømmen om et rigere liv efter år 2000 og nutidig lykke forhandlet i pilleform er verden gået af lave for personerne i stykket, Satans Lykkelige.
Bibliotekaren bor i et urart lejlighedskompleks sammen med bumsen (Joen Hovgaard), ejendomsmægleren (Thomas Voss), bøssen (Mathias Hegnsvang), den lesbiske dokumentarist (Louise Lohmann), karrieresilden (Gry Hallberg) og kunstneren (Nanna Bøttcher).
Der er masser af overskud i skuespillet - måske lige bortset fra et par svage sangpartier - og sammenlignet med de seneste års studenterrevyer, går truppen gennem loftet.

En sørgelig historie
I grov-sjove vendinger portrætterer personerne sig selv fra briksen hos den dopede psykolog, der spilles af Carsten Gjerløv.
Man nøjes ikke med at klaske sig på lårene af karrieresilden, der i konsultationen demonstrerer, hvordan hun har skippet mændene og i stedet 'fjernboller' sine yndlingsaversioner (hun skreg: "Kim Behnke" lige inden orgasmen).
Med de kulrede anekdoter fra psykologbriksen udleveres og afsløres også 90'er-menneskenes blikke, der målløst og alligevel bestemt vandrer fra navle til kønsdele, frem og tilbage, igen og igen.
Sexet og sjovt, jo, men også en sørgelig historie. For på kryds og tværs går det gruelig galt for de egoistiske, sexfixerede personer. Det er kun bumsen, der bruger sin elefantbajer som mobiltelefon, som har forstået konspirationen. Det er nemlig Det interne Ministerium, assisteret af videnskabsmanden (Martin Geertz), der står for fordelingen af det gode og det onde i tilværelsen.

Præcist 90'er-portræt
Forestillingen er spækket med referencer til film og tv. Nogle kritiske, andre ikke. Reklameparafraser toner ud over publikum som en slags overgang mellem scenerne.
Årets instruktør og manuskriptforfatter, Benjamin Kitter, har tegnet et præcist og lummert portræt af 90'ernes multimediale virkelighed, hvor levet liv og reklamernes fiktion ustandseligt væver sig sammen.
Og til det formål har han valgt at lægge en klædelig afstand til de mere traditionelle revygenrer.

*Satans Lykkelige. Studenter revyen 1999. Arr. Kongelig Mayestaits Acteurs. Instruktion og manuskript: Benjamin Kitter. Medforfattere: Kristina Marushak, Jonatan Spang Olsen og Camilla Tiedt. Musik af Camilla Tiedt, Vilh. Lønsted, Bertil Lundqvist, Nicolai Bang og Max F. Pedersen. Medvirkende: Lykke Scheuer, Louise Lohmann, Joen Hovgaard, Gry Hallberg, Carsten Gjerløv, Martin Geertz, Thomas Voss, Nanna Bøttcher og Mathias Hegnsvang. Band: Flemming Holm, Julian Henlov, Asger Eir, Max F. Pedersen, Tore Hauge og Bertil Lundqvist. Teatret Styhr & Kjær, København indtil 14. marts.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu