Læsetid: 2 min.

Selvjustits stor succes i Holland

19. februar 1999

Station 1-sagen ville ikke være kørt så langt i Holland. Her benytter politiet sig af Interne Affærer-grupper. Antallet af klager over politifolk er siden faldet drastisk

Værdien af det kontrol-system, der skal overvåge politiets arbejde, er udsat for hård kritik i disse dage. Det er ganske enkelt for nemt for betjentene at snyde sig uden om kontrol, lyder det.
I går blev vicepolitimester Ole Weikop del af statsadvokatens undersøgelse, efter at have udtalt, at politifolk på Station 1 dækker over hinanden.
Det ville ikke være gået i Holland. Her fungerer kontrollen helt anderledes. Her er politifolk vant til, at korpset for Interne Affærer kigger dem grundigt i kortene.
Og den løbende kontrol giver resultater. Den centrale ledelse for Interne Zaken, som korpset hedder på hollandsk, vil ikke offentliggøre omfanget af klager. Men en centralt placeret kilde, der ikke ønsker sit navn nævnt, bekræfter over for Information, at "antallet af klager over politifolk siden er faldet drastisk."
Sociologen Peter Kruize fortæller om et holdningsskift blandt hollandske politifolk.
"I starten var politibetjentene ikke særligt glade for Interne Zaken. De følte ikke, at de burde udlevere deres kolleger," siger han.
I dag er Interne Affærer anderledes accepteret blandt de menige betjente.
"Politifolkene indså, at det også var i deres interesse, at politiets omdømme blev forbedret. Desuden arbejder Interne Zaken jo også med at rense betjentene for falske anklager og dermed lette deres arbejde," siger Kruize.

Dansk politi siger nej
Interne Affærer eksisterer ikke i Danmark, men i Information onsdag foreslog bl.a. Jørn Vestergaard, professor i strafferet, at idéen tages op til overvejelse.
Det afviser formand for Dansk Politiforbund, Tommy Agerskov Thomsen, blankt: "Man skal ikke ændre på noget. Den ordning, vi har nu, er at foretrække, " siger han til Information.
Idéen om Interne Affærer kom til verden i 1970'ernes Amsterdam, hvor korruptions- og narko-skandaler inden for politiet truede med at underminere befolkningens tillid til byens politikorps.
Som et modtræk lanceredes tanker om lokale og regionale enheder, der kunne rydde op i det værste smuds.
I 1988 fik Amsterdam, som det første distrikt, Interne Affærer tilknyttet. I dag har 12 distrikter deres egen enhed etableret eller undervejs.
De alvorligste sager om politiets brug af magt, såsom brug af skydevåben, analyseres af det hollandske modstykke til Rejseholdet.
Alle andre sager vurderes af den lokale afdeling af Interne Affærer. I Amsterdam er 12 politibetjente tilknyttet gruppen på fuld tid.
De skal holde snor i 5.500 betjente, og kan tage sager op - også uden en formel klage.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu