Læsetid: 2 min.

Står til straf for advokat-sjusk

12. februar 1999

Advokatrådet indklager tre Thorsen-advokater til disciplinærstraf. Landets 4.000 advokater skal nu stramme deres procedurer for underskrifter som følge af PFA-sagen

Tre af byggematador Kurt Thorsens tidligere advokater fik en kontant dom, da Advokatrådet i går behandlede PFA-sagen. Alle tre indklages for Advokatnævnet for overtrædelse af reglerne om god advokatskik. Her kan de idømmes alt fra en irettesættelse til en fratagelse af deres advokatbestaling.
Robert Koch-Nielsen og John Adamsen indklages, fordi de har underskrevet til vitterlighed på falske PFA-garantier uden at sikre sig, at de var ægte, mens Jørgen Grønborg indklages for brud på tavshedspligten.
Grønborg gav Fondsbørsens bestyrelsesformand et tip om, at PFA stod bag Thorsen, fordi han mente, at Thorsen bedrev omfattende manipulation mod det danske aktiemarked.

Tavshedspligt
Men det var ifølge Advokatrådets formand, Steffen Juul, langt fra nok til at bryde tavshedspligten.
"Tavshedspligten er noget, som vi lægger enormt meget vægt på. Det er utroligt vigtigt, at samfundet ved, at advokaterne har en tavshedspligt, og at ting, der er betroet en advokat, ikke videregives, med mindre der foreligger helt specielle omstændigheder. Vi mener ikke, at kursudviklingen på nogle aktier er en væsentlig samfundsinteresse og nok til at bryde tavshedspligten. For så er der jo så meget, der er af væsentlig samfundsmæssig interesse," siger Steffen Juul til Information.
Han mener sammen med et enigt Advokatråd, at Jørgen Grønborg burde været gået direkte til PFA's øverste chef, André Lublin, eller bestyrelsesformanden Jørgen Mølvang og ikke lade sig affærdige af direktør Rasmus Trads i PFA Byg, der stod bag de mange falske PFA-garantier.
"Grønborg kunne have undgået det her ved at gå til PFA's ledelse. For vi mener ikke, at der var nogen tavshedspligt i relation til PFA, da det var Rasmus Trads selv, der havde pålagt Plesner & Grønborg, at de ikke måtte sige noget."

Trads ville ikke
Hos Grønborgs advokatfirma, Plesner & Grønborg, afviser direktionsformand Peter-Ulrik Plesner, at hans partner kunne have handlet anderledes.
"PFA havde jo igennem Rasmus Trads meddelt os, at de ikke ville offentliggøre, hvem der stod bag. For os er det helt sædvanligt, at man holder sig til den administrerende direktør i det selskab, man har kontakten til. Altså PFA Byg. Og da Rasmus Trads ikke havde til sinds at oplyse om garantierne, så skønnede Grønborg, at der ikke var andet at gøre end at gå til Fondsbørsens formand," siger Peter-Ulrik Plesner til Information.

Stramning
I kølvandet på dommen over de tre Thorsen-advokater besluttede Advokatrådet at opfordre samtlige 4.000 medlemmer af Advokatsamfundet til at stramme deres procedurer, når det gælder vitterlighedspåtegninger.
Samtidig lægger Steffen Juul op til yderligere tiltag for at rette op på advokatstandens renommé.
"Sagen skader branchens generelle omdømme. Det skal der rettes op på. Derfor vil vi fortsætte og intensivere arbejdet med at styrke standens omdømme og troværdighed, hvilket Advokatrådets beslutninger i dag også er et udtryk for."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her