Læsetid: 4 min.

Studenterprotester har svært ved at slå rod

24. februar 1999

'Nu er det nok'-kampagnen har problemer med at mobilisere de studerende på gulvet - det lykkedes dog at samle et par hundrede til det første protestmøde

Det er en kamp at få de studerende i kamp. I går mødtes små 200 studerende i Grøndal Centeret i København for at diskutere protestaktioner med hinanden og med indbudte politikere.
Men de fremmødte var hovedsageligt nuværende eller tidligere studenteraktivister, og den såkaldt 'almindelige' studerende er endnu ikke trådt ind på arenaen.
Rundt om på universiteterne og andre læreanstalter har små grupper studerende i den seneste tid knoklet for at engagere deres medstuderende i 'Nu er det nok'-kampagnen, der skal samle de danske studerende under paroler som 'Mere demokrati i uddannelserne' og 'Nej til forringelselser af kvote II'.
"Utilfredsheden er stor på RUC, men det er svært at engagere de studerende," siger Thomas Kiernan, der er aktionsleder på Roskilde Universitetscenter.
"Det er en generel holdning blandt de studerende, at de har svært ved at se løsninger. I hvert fald ikke på kort sigt. For eksempel er det et problem, at grupperne er alt for store på basisuddannelsen, men når de studerende kun skal læse dér i to år, tror de ikke, det kan ændres i deres egen tid," siger han.
Han understreger, at det er nødvendigt med politiske ændringer, fordi universitetet ikke selv kan forbedre forholdene med de nuværende ressourcer.

Fantasi og munke
Midlerne til at engagere de medstuderende går lige fra fantasi og kutteklædte munke til appelerende slagord.
"De studerende har travlt med deres egne studier, og de fleste melder fra, hvis det er abstrakte paroler som mere demokrati i uddannelserne," siger Poul Langhoff, der læser på Aarhus Universitet og er med i den regionale ledelsesgruppe i 'Nu er det nok'.
Derfor har de godt 20 aktive århusianerne tilføjet et mere håndfast budskab på de lokale løbesedler, der i fredags blev delt ud blandt studerende og fredagsøl: 'Flere boliger til studerende!' og 'Nej til begrænset optag på pædagogikum!' Men der er ingen konkrete aktioner bag ordene.

Lokale møder
På Roskilde Universitetscenter bruger de godt 40 aktive humoren til at engagere de medstuderende, og den 2. marts kan de studerende ud over en række talere møde udklædte tiggermunke, der tigger om flere visioner i uddannelserne. Stormødet på RUC er et af flere, der i denne og næste uge bliver afholdt over hele landet. Alle har til formål at skaffe opbakning til den landsdækkende aktionsdag den 17. marts.
Grunden til at 'Nu er det nok' kan rumme så forskellige problemer som for mange i grupperne og for få boliger er, at aktivisterne ønsker, at de studerende får større medbestemmelse i det politiske liv.
Men der er ikke altid enighed om, hvad der er et problem.
Samtidig med at Århus-aktivisterne søsætter bolig-kampagnen, glæder udlejningschefen på Århus Kollegiekontor, Jørgen Kragh Rauch, sig nemlig over, at der aldrig har været så kort venteliste til kollegieværelserne.
"Hvis man gider bo uden for Ringgaden, er der nærmest ingen ventetid. Vi har oplevet en markant nedgang, blandt andet fordi der er bygget omkring 300 ungdomsboliger om året de sidste 10-15 år," siger han.
Men Poul Langhoff fra 'Nu er det nok' mener ikke, boligproblemet er løst.
"Der er ikke en akut boligmangel, men mange studerende flytter tre-fire gange om året, indtil de finder noget ordentligt at bo i. Og andre betaler 1.800-1.900 kroner for et lille værelse uden eget bad," siger han.

Ringe arbejdsvilkår
På stormødet i København tirsdag viste det sig også, at de paroler, som 'Nu er det nok'-kampagnen er blevet lanceret på, ikke nødvendigvis er de mest væsentlige.
Et tema, som blev diskuteret meget på mødet, er de studerendes arbejdsvilkår.
"Flere og flere studerende proppes ind på universiteterne under stadigt ringere forhold. Der er ikke penge nok til, at de fysiske forhold kan modsvare antallet af studerende," siger Mads Engholm fra DSF.
Han er meget optimistisk efter gårsdagens møde, der talte små 200 gamle og nuværende aktivister. Han håber, at stormøderne i resten af landet får lige så stor succes, dog gerne med flere 'almindelige' studerende.
"Al begyndelse er svær. De studenternetværk, som man havde i 70'erne, er efterhånden brudt ned, og vi er nu i gang med at etablere nye. Og en af dagens konklusioner er, at initiativerne til 'Nu er det nok'-kampagnen skal lægges ud til de lokale uddannelsessteder. Der er kommet masser af gode idéer, og mange har meldt sig under fanerne."
Til mødet var der især mange studerende fra lærer- og pædagogseminarerne og fra RUC.
"Vi mangler at få mobiliseret de københavnske universiteter og vi skal også have fat i flere politikere. Indtil nu er det kun repræsentanter fra SF og Enhedslisten, der har taget imod invitationerne til stormøderne," konkluderer Mads Engholm.
Næste stormøder i rækken foregår i Odense Studenterhus og i Århus Kongrescenter i morgen. I næste uge kommer turen til Esbjerg, Roskilde og Aalborg.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu