Læsetid: 2 min.

Thorsens mundkurv undrer

16. februar 1999

Østre Landsret omgjorde i går byrettens kendelse om, at Kurt Thorsen må få besøg af pressen

Byggematador Kurt Thorsen må gemme sin forsvarstale væk et par dage.
Østre Landsret omgjorde i går Københavns Byrets beslutning om at lade Thorsen møde pressen i Vestre Fængsel, hvor byggematadoren sidder varetægtsfængslet på fjerde uge i sagen om de falske PFA-garantier.
Landsrettens omgørelse, der begrundes med hensynet til efterforskningen, bliver mødt med stor undren blandt en række jurister. De mener, at det er rimeligt, at Thorsen nu får lov til at give sin version af historien. Pressejurist Knud Aage Frøbert peger på, at politiet igennem hele sagen har givet journalisterne udførlige oplysninger.
"Jeg synes, at det urimeligt, at Kurt Thorsen ikke får lov til at give sine kommentarer til sagen, når politet nu i knap fire uger har haft frit slag til at gå til pressen med deres version," siger Knud Aage Frøbert til Information.
Samtidig påpeger lektor i erhvervsret Lars Bo Langsted fra Handelshøjskolen i Århus, at opklaringsarbejdet lakker mod enden, og at det derfor er begrænset, hvor meget skade Thorsen kan gøre.
"Jeg har svært ved at se, hvad han kan gøre, der kan skade efterforskningen, som han vel og mærke ikke kunne have gjort, før han blev varetægtsfængslet," siger Lars Bo Langsted til Informaton.

Løsladelse i udsigt
Lars Bo Langsted forventer derfor også, at Kurt Thorsen vil blive løsladt på onsdag, når varetægtsfængslingen udløber. Især fordi, det kan blive svært for politiet fortsat at slå på, at Thorsen kan hindre opklaringsarbejdet.
"Man kan spørge, om grundlaget for varetægtsfængslingen overhovedet har været til stede. Thorsen kom jo frivilligt til Københavns Politi, efter at han havde haft nogle dage på fri fod oven på afsløringen af de falske PFA-garantier, hvor han kunne have fjernet alle de spor, han måtte have lyst til. Han kunne samtidig have trukket tiden ud. Det virker som om, politiet lukker stalden, når hesten er hoppet ud," siger Lars Bo Langsted.

For Højesteret
Hos Københavns Politis Bedrageriafdeling mener kriminalinspektør Niels Jørgen Abildgaard, at Thorsen fortsat kan skade efterforskingen.
"Vi har i løbet af sagen opdaget elementer, som Thorsen ikke har kunnet forberede sig på, før han kom til os," siger han til Information.
Han vil ikke oplyse, hvilke områder af efterforskningen Thorsen kan påvirke, men fastholder, at hovedanklagen fortsat er medvidende til det dokumentfalsk, som blev udført af PFA Byg-direktøren, Rasmus Trads.
"Vi vurderer, at Kurt Thorsen har været medvidende om dokumentfalsk i en række tilfælde. Og vi har kendskab til en række hændelser og møder, hvor der er vidner, der kan fortælle, hvad der skete. Vi har samtidig tilfælde, hvor der blev gjort brug af de falske dokumenter, og hvor dem der brugte dem, var vidende om, at de var falske," fortæller Abildgaard.
Han mener ikke, at politiet har været for åbenmundet i PFA-sagen: "Offentligheden må have en vis interesse i at vide, hvad der er sket. Der er foregået en forbrydelse, hvor vi har bekræftet pressen i selve forbrydelsen, men vi har ikke fortalt om de enkelte detaljer i efterforskningen, når det gælder vidneafhøringer og andre resultater," siger han.
Thorsens forsvarer, advokat Ebbe Mogensen, vil nu forsøge at få spørgsmålet om byggematadorens adgang til pressen prøvet ved Højesteret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her