Læsetid: 2 min.

Thorsens skatteplan var mulig

10. februar 1999

Det er muligt at omgå Pinsepakken, siger Skatteministeriet. Selvom Ole Stavad har svært ved at se fidusen, vil han ikke afvise nye regler

Kurt Thorsens plan om at undgå Pinsepakken ved at oprette et ejendomsselskab, som pensionskasserne kan investere i, er en god idé. Men kun hvis ejendomspriserne fortsætter med at stige kraftigt.
Det er konklusionen på Skatteministeriets undersøgelser af den sindrige skatteplan bag byggematadorens opkøb af de børsnoterede selskaber, Gefion, CVI og Ejendomsselskabet Norden.
"Det her er langt fra entydigt, men afhængigt af hvordan ejendomspriserne udvikler sig, kan det være en fordel for pensionskasserne at flytte deres investeringer over i et fælles ejendomsselskab. Der er en gevinst, hvis ejendomspriserne stiger kraftigt. Hvis priserne omvendt falder, har man brændt nallerne," siger kontorchef Preben Underbjerg Poulsen fra Skatteministeriet til Information.
Flere skatterevisorer har peget på, at Thorsen sandsynligvis ville friste PFA og andre pensionskasser til at lægge deres ejendomme over i et fælles selskab, hvor hvert selskab havde under 25 procent af aktierne.
Derved ville pensionskasserne slippe uden om Pinsepakkens nye skat af værdistigninger på deres ejendomme. Til gengæld skulle de fremover betale en højere selskabsskat, og så ville fidusen være knap så god, påpeger Preben Underbjerg Poulsen.

Thorsens krølle
Men det har Thorsen også haft råd for.
Ved at samle ejendommene i et selskab som Gefion, der har et milliardstort skattemæssigt underskud, kan pensionsselskaberne slippe for selskabsskat i op til fem år.
"Det er korrekt, at hvis der er et underskud, vil det lidt bedre kunne betale sig at lave et fælles ejendomsselskab, men hvor meget det rykker balancen, er ikke til at sige," lyder vurderingen fra Preben Underbjerg Poulsen.
Netop fordi ejendomspriserne er det kritiske punkt i Thorsen-planen, er der ikke et skattehul i Pinsepakken, siger skatteminister Ole Stavad. Men alligevel afviser han ikke, at der kan blive tale om et indgreb, når Pinsepakkens følgegruppe har analyseret problemet.
"Det er utroligt godt, at følgegruppen tager diskussionen op. Og jeg vil ikke afvise, at der kan blive tale om en værnsregel. Men jeg har umiddelbart svært ved at se en fidus ved det her," siger Ole Stavad til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her