Læsetid: 2 min.

Trimble vil have IRA-våben nedlagt

25. februar 1999

Nordirlands kommende førsteminister tager til genmæle mod IRA/Sinn Fein

LONDON - Våbnene tier stort set stille i øjeblikket i Nordirland. I stedet har kampen flyttet sig til forhandlingslokalerne og ikke mindst medierne - også de udenlandske - hvor slagene om den offentlige opinion udkæmpes dagligt.
For to uger siden var det Martin McGuinness fra Sinn Fein - den katolske undergrundshær IRA's politiske front - som var i charmeoffensiv. I går var turen kommet til David Trimble, Nobel-pristager, leder af provinsens største protestantparti UUP og førsteminister i Nordirlands kommende lokalregering.
Ved et møde med udenlandske journalister i Underhuset, som han er medlem af, forekom Trimble ikke at være en mand i spidsen for en fredsproces i dyb krise. Trimble, som ellers ikke er nogen umiddelbart charmerende mand, overkom endda at aflevere indtil flere morsomheder om modstanderne i Sinn Fein.
Dem kan han fortsat ikke døje. Trimble kvier sig ved at tage folk alvorligt, som har brugt vold som middel til at opnå politiske mål med. Han repræsenterer nordirsk, protestantisk respektabilitet, så det basker. Han insisterer på, at IRA må starte med at opgive sine våben, før bevægelsens politiske arm, Sinn Fein, kan få lov til at indtage sæder i lokalregeringen. I Trimbles univers kan man simpelt hen ikke sidde med i en demokratisk valgt forsamling med stakke af skydevåben og sækkevis af sprængstof under bordet.
Det vil IRA ikke. Martin McGuinness sagde for to uger siden, at han ikke var sikker på, at IRA ville have afleveret alle våben inden næste forår, som den nordirske fredsaftale ellers betinger sig.

Øget pres på IRA
Presset på IRA for i det mindste at indlede en demilitarisering stiger. En meningsmåling i The Belfast Telegraph for nylig viste, at 84 pct. mener, at IRA bør aflevere sine våben nu - og alene i den katolske befolkning delte næsten 70 pct. den opfattelse. Trimble tror på, at den republikanske bevægelse giver sig. Af to grunde.
"A: At så mange mennesker ønsker, at det skal ske. Og B: fordi jeg ikke tror, at den republikanske ledelse vil gå så langt, som den er gået, for så at stoppe her" sagde David Trimble.
Derimod har han større tvivl om tidsrammen. Efter planen skal den nye lokalregering starte 10. marts, men ifølge Trimble kan våbenspørgsmålet tage 'en lille smule længere' tid.
På trods af det ømtåleligevåbenspørgsmål er Trimble grundlæggende optimistisk. Han afviser kategorisk, at situationen kan tilspidses så meget, at den irske og britiske regering bliver nødt til at presse en løsning ned over Nordirland, hvilket i realiteten vil sige en form for delt suverænitet mellem irerne og briterne over provinsen.
"Det vil ikke ske. Konsensus-princippet er centralt i fredsaftalen. Det er op til befolkningen i Nordirland at bestemme territoriets forfatningsmæssige fremtid. Det er de to regeringer også enige i", siger Trimble.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her