Læsetid: 2 min.

TVIND-DOM

20. februar 1999

Ophavsmand er overrasket
*Tidligere undervisningsminister Ole Vig Jensen, der fremsatte og fik vedtaget den omstridte Tvind-særlov, er overrasket over, at Højesterets dom. "Jeg tager dommen til efterretning, men jeg havde jo ikke fremsat det lovforslag, hvis jeg havde været i tvivl om, at det var i strid med grundloven. Jeg søgte den nødvendige juridiske ekspertise undervejs, men den har efter Højesterets mening ikke været god nok," siger Ole Vig Jensen, der påpeger, at det var et bredt flertal, der vedtog loven. Han mener, at Højesteretsdommen forfatningsmæssigt er meget principiel, fordi den griber ind i det, som Ole Vig Jensen kalder "Folketingets bevillingsansvar". "Det er ministeren og Folketinget, der har ansvar for hvordan og til hvem, der gives tilskud her i landet. Jeg mener ikke, at Folketinget her har været dømmende i sin lovgivning, men det mener Højesteret jo," bemærker Ole Vig Jensen.

Nordskov enig med Højesteret
*"Jeg deler nok Højesterets mening i denne sag, men jeg vil dog ikke sige, at grundlovsstridigheden af Tvind-loven ikke kunne diskuteres. Dommen kan siges at være udtryk for, at lovgivningsmagten principielt ikke skal gribe ind med konkrete tiltag i form af nye love - Det er den udøvende magts sag," siger tidligere ombudsmand, professor Lars Nordskov Nielsen en kommentar til Højestres dom i går.
"Magtadskillelseslæren har været diskuteret i generationer. Dagens dom har vel illustreret, at det er betænkeligt at placere nogle af de tre magter over hinanden. Man må konstatere, at de på en måde ligger side om side med et nogenlunde klart defineret territorium. Lovgivningsmagten skal med dagens dom in mente vogte sig for at gribe ind i alt for konkrete anliggender," siger Lars Nordskov Nielsen.

En næse til Folketinget
*Formanden for det uafhængige tilsyn med de resterende Tvind-friskoler, Hardy Hansen, der for øvrigt som socialdemokratisk MF'er stemte for særloven, mener i dag, at dommen er det eneste rigtige.
"Efter at have siddet i tilsynet for Tvind-skolerne og være dykket ned i papirerne har vi meget tydeligt kunne se, at det her var en storm i et glas vand. Det var en politik hetz mod Tvind-skolerne og ikke så meget det, der foregik på skolerne, der var baggrund for loven," siger Hardy Hansen.

En ko-vending
*Højesterets dom om Tvind-loven er en glimrende måde at fejre grundlovens 150 års jubilæum på, mener professor dr.jur. Halfdan Krag Jespersen fra Århus Universitet. "Efter 150 år efterleves Grundloven pludselig. At den er kommet til live igen, skyldes dels afsmitning fra de senere års fokusering på menneskerettighederne og begrebet 'fair trail' og dels Højesterets sammensætning, siger Halfdan Krag Jespersen.
Han betegner dommen fredag som en "kovending" i Højesteret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her