Læsetid: 2 min.

Tvind overvejer næste skridt

20. februar 1999

Der var lutter skadefryd og glæde på landets Tvindskoler efter Højesterets afgørelse i går. Eksperter mener, at Tvind kan gøre erstatsningsansvar gældende

TVIND i TÆNKEBOX
På de skoler, som i sin tid blev berørt af Tvind-særloven, glæder man sig og overvejer nu et modtræk.
"Jeg er glad på landets vegne. Dommen viser, at man ikke kan have en grundlov, der lige pludselig ikke gælder, fordi der er noget, som bliver for irriterende."
Sådan siger Vibeke Larsen, tidligere forstander for Friskolen i Veddinge Bakker, som er den skole, der startede hele sagen med at sagsøge Undervisningsministeriet.
Ud over Friskolen i Veddinge Bakker blev 31 andre Tvindskoler ramt af særloven, der fratog skolerne deres ret til statstilskud.
Højesteret dømte i går særloven grundlovsstridig efter paragraf 3 om magtadskillelse.
Nordfyns Husholdningsskole måtte - ligesom Friskolen i Veddinge Bakker - indstille driften, efter at den månedlige statsstøtte på 90.000 kroner blev inddraget.
Husholdningsskolens leder, Kirsten Bruun, er chokeret over dommen:
"Alle vidste, at særloven ikke var helt fin i kanten. Men jeg havde forestillet mig, at man på en eller anden måde havde undgået at komme til den her konklusion."

Vil have penge retur
De fleste af de 32 skoler er kørt videre på kommunal støtte, deriblandt Juelsminde Efterskole, som ud over fratagelsen af statsstøtten blev politianmeldt og afkrævet tilbagebetaling af over en kvart million kroner.
"Staten skylder os jo nogle penge, og dem vil vi da gerne have tilbage," siger forstander Ellen Holberg.
Ingen af de forstandere, som Information har talt med, vil imidlertid udtale sig om konkrete modtræk som følge af Højesterets dom.
"Men det er da klart, at vi gør noget - jeg kan bare ikke sige hvad," siger Kirsten Bruun.
"Nu skal vi have et bestyrelsesmøde, hvor vi må se på, hvad vi gør. Men først vil vi fejre, at retten har talt," jubler Inger Berthelsen fra Den Internationale Efterskole i Bustrup.
Tvindsskolernes mangeårige talsmand, Poul Jørgensen, bedyrer over for Information, at han slet ikke er organisationens talsmand.
Han siger dog, at han er personligt meget tilfreds med Højesterets afgørelse.
"Det er jo historisk, at Højesteret træffer en sådan afgørelse. Og så kan man forestille sig, at Folketinget eller Undervisningsministeriet vil give sig til at reparere, eller at skolerne tager nogle skridt," siger Poul Jørgensen.
Advokat Henrik Nibelong, der tidligere har repræsenteret Tvindskolerne, mener - uden dog at have læst domsteksten - at der er gode chancer for erstatning til de berørte skoler.
Lektor i erhvervsret ved Handelshøjskolen i Århus, Lars Bo Langsted, siger til Information, at "det vil være værd at forsøge, at drage myndighederne til ansvar" for at nægte skolerne lige muligheder for at søge statstilskud.
Da der ikke findes fortilfælde, er han dog i tvivl om, hvorvidt Justits- eller Undervisningsministeriet vil komme til at sidde med aben.
"Det er klart, at når 11 højesteretsdommere er enige om, at det er i strid med Grundloven, så er der et eller andet sted begået nogle fejl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her