Læsetid: 5 min.

Tvind, Thorsen eller bomber

23. februar 1999

Når de vigtige begivenheder falder over hinanden, har tv-stationerne svære kvaler. Altsammen skal sendes her og nu

TV
Jeg befandt mig på et hotelværelse i Santiago, Chile, og ved en fejltagelse var jeg kommet til at lukke op for CNN tidligt på formiddagen. Det var den dag, repræsentanternes hus i Washington skulle stemme om rigsretssagen mod USA's præsident, fordi han havde forsøgt at dække over nogle intime detaljer i sit privatliv, der ret beset ikke vedkom andre end præsidenten selv, den tjenstvillige praktikant og, i tilfælde af afsløring, landets førstedame. Denne debat sendte CNN direkte.
Jeg skal tilstå, at jeg er vild med direkte tv-udsendelser, så er det næsten ligegyldigt, hvad de handler om. Direkte - live - kan for mig retfærdiggøre enhver tv-udsendelse. Om det så er landskampe i fodbold, tenniskampe fra Wimbledon eller finansdebatter i folketinget. Emner, der ellers ikke rager mig personligt. Men bare det er direkte, så er det for mig spændende. Der er denne faktor af her og nu, som spænder det hele op i forhold til båndede udsendelser. Så jeg blev hængende ved CNN, og det kom jeg sådan set ikke til at fortryde.
Henad middagstid blev den direkte, men trods alt noget monotone, overvågning af mccarthyismens erobring af privatlivets fred krydret med direkte udsendelser fra Bagdad under beskydning af amerikanske missiler, og for at det ikke skulle være løgn, så rapporteredes der lidt hen på eftermiddagen direkte fra London fra den engelske udenrigsminister Robin Cooks tale, hvori han i en for en diplomat usædvanlige vendinger beskrev den irakiske diktators praksis og metoder overfor det folk, han har sat sig selv til at herske over.
Man fornemmede panikken i redaktionsrummet i CNN-centeret i Atlantic. Hvad skulle man prioritere? Afstemningen i Washington, missilnedslagene i Bagdad eller Cook, som nok snart var færdig?
Splittelsen i den ansvarshavende news-redaktørs sind kom smukt til udtryk i en splitscreen-præsentation af alle tre begivenheder på én og samme gang. Mens repræsentanterne voterede, haglede missilerne ned over Bagdad, og Cook forsøgte at retfærdiggøre det. Altsammen her og nu... eller der og da, om man vil... mens vi så det hele samtidigt.

En stor dag
Nu i fredags - en stor dag for den løbende flom af danske nyheder: Højesteret vedtog, at Tvind-loven var i strid med Grundloven. Landsrettens præsident vedtog med sig selv, at en udsættelse af entreprenør Kurt Thorsens appel om ophør af varetægtsfængslingen i op til seks dage kunne betragtes som værende i strid med Grundloven, og følgelig blev tre dommere sat i arbejde. Og Hovedbanegården, Vesterport og Nørreport stationer blev udsat for telefonbomber, der bragte kaos helt ud i den landsdækkende trafikplan.
Det hele på samme dag og alt sammen med store udfordringer til nyhedsredaktionerne om direkte udsendelser. Direkte fra Folketingets korridorer med kommentarer fra heldige og uheldige folkevalgte, alt efter hvordan de havde stemt, da den famøse lov i sin tid var til vedtagelse. Direkte fra Landsretten, hvor spændingen om denne højere instans vurdering af byrettens løsladelseskendelse i Thorsens sag holdt gryden i kog. Og endelig direkte fra byens centrum, hvor rullemarie var i arbejde først på Hovedbanegården, og derefter i en telefonkiosk ved Vesterport.

Hvad var vigtigst
Men hvad var nu det vigtigste? Tvind-loven, Thorsen eller bomberne?
Jeg sad og ventede på en split-screen, men den kom ikke. De to danske, landsdækkende tv-stationer havde sine kvaler, ikke mindst fordi nøglepersonerne i det, der var dagens egentlige bombe, nemlig højesterets afgørelse i Tvind-sagen, var yderst fåmælte. Med statsministeren som den tavseste af alle. I forhold til DSB-bomberne var DR1 lidt for tidligt ude med sin 18.30 udsendelse. TV 2 kl. 19 ramte bedre, for alarmen blev aflyst midt under udsendelsen, mens man alligevel var på pladsen. De er nu dygtige på TV 2! Men Thorsens frigivelse eller ej? Den trak ud. D'herrer Thorsen og Trads blev i ventetiden fragtet tilbage til Vestre Fængsel, udenfor hvis port medierne samledes og lod sig fremvise - direkte - og frembragte en stemning, som man kender den fra USA, når der ventes på besked om gennemførelse af en dødsdom.

Den store udløsning
Medierne mente, at hele landet sad med tilbageholdt åndedræt og ventede på at få klarhed over, hvor Kurt Thorsen skulle holde weekend. Det gik så vidt, at TV 2 lovede, da der ikke kom afklaring på spørgsmålet inden for de normale nyhedsudsendelsers tidsrammer, at man ville afbryde, hvad man ellers måtte være i gang med, når og hvis der kom nyt i sagen.
DR1's reporter var sådan i hopla over dette medieræs, at han gentagne gange udslyngede sprogblomsten: "Både Thorsen og Trads var sammen for første gang siden arrestationerne." Kunne man nu være sikker på, at det ikke kun var Trads, der var sammen for første gang?
Om TV 2 afbrød noget for at meddele, at Thorsen måtte vente endnu to uger på at komme ud og tale med pressen, ved jeg ikke. For jeg var i gang med Før deadline, da den store udløsning kom. Omgående omstilling til den direkte i Vigerslev Allé: kort og klar besked, tilbage til studiet. Her var DR2 da heldig. Nyheden indtraf midt under en udsendelse, som man vel godt kan kalde en nyhedsudsendelse. Men det blev ikke brugt til noget som helst. Ikke den mindste kommentar fra de to vagthavende journalister.
Var dette anti-klimaks på en lang dags ophidselse ikke det tydeligste bevis for, at denne sag - tv-mæssigt - var røget ud af proportioner? På grund af de mange begivenheder på én gang havde nogen måske mistet overblikket? Sensationen ved Thorsensagen var vel, at man, på denne for den danske grundlov så markante dag, med nød og næppe og kun takket være en ihærdig forsvarers indsats for sin klient, undgik at markere netop denne dag med endnu et grundlovsbrud? Kunne det ikke have været interessant at rejse spørgsmålet, om dette 'Hovsa' i Østre Landsret slet ikke havde nogen indflydelse på de tre dommeres afgørelse? Ville det måske have fremstået som et endnu større 'Hovsa', hvis Thorsen var blevet sendt på weekend i Aarhus, og derfor fik han lov til at blive siddende?
Hvem ved?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her