Læsetid: 3 min.

Det vildeste Østen

8. februar 1999

John le Carrés 'Single & Single' holder knap niveau med den høje standard han tidligere har forvænt os med

NY BOG
Den økonomiske krise i ruinerne af det forhenværende Sovjetunionen er dagligt i overskrifterne, mafiaens amoralske udsalg af værdier ligeså. John le Carré er med vanlig sans for det aktuelle dykket lige ned i dette minefelt, i sin nyeste spændingsroman Single & Single.
Den titel lyder sandt nok ikke meget af russisk mafia, men på den anden side må denne jo handle med nogen andetsteds, og hvorfor ikke med det succesrige investeringshus i London af dette navn. Metalskrot, olie og donorblod var f.eks. givtige områder for den, der forstod at smøre det 'reformerede' system i glasnost-tiden med rigelige donationer, og Single & Single jonglerer yderst behændigt med bankkonti på de særeste destinationer, til og fra. Sorte penge bliver skinnende hvide, og Singles' rider højt på den heroiske kapital-risikovilligheds bølger.
Efter Gorbatjovs fald skærpes tilstandene. Singles' georgiske partnere, sande oligarker, må reorgnisere sig og slår sig på mere regelret kriminel eksport, eftersom de nu er udelukket fra magtens korridorer. Men ellers er det business as usual ...

Kærlighed og svig
Le Carré bygger som vanligt pirrende effektivt op, man overværer f.eks. til start en mafia-henrettelse i Tyrkiet, oplevet gennem offerets, en engelsk advokats, paniske bevidsthed. Det er ubehagelig godt skrevet. I næste kapitel præsenteres helt andre personer i et tilsyneladende stilfærdigt Cornwall, og sådan krydsklipper Carré en god stund, indtil en sammenhæng begynder at tegne sig, en meget omfattende sammenhæng, hvori det næppe vil overraske trænede Carré-læsere, at Single nr. to, junior, spiller en afgørende rolle, og at han har et mildt sagt tvetydigt forhold til faderen, den karismatisk charmerende finansjonglør Tiger. I midten af spindelvævet sidder den cool gamle told-efterforsker Brock og trækker med stor tålmodighed i trådene.
Og atter handler det om svigtet kærlighed, om svig og næsten ubrydelige loyaliteter, og nok engang spinder Carré en nostalgisk smuk ende om Kaukasus, denne gang placeret i den følelsesmæssige ligefremheds landlige Georgien.
Men derefter bliver det vanskeligt at sige meget mere, uden at snyde læseren for fornøjelsen ved selv at kombinere sig frem gennem det intrikate væv af stædig told-, efterretningstjenstlig og helt personlig efterforskning. Ud over at lokummet altså er brændt sammen, Tiger er forsvundet pist væk, noget helt fatalt er sket. Noget der har med de nye generationer at gøre, for hvem gamle loyaliteter skiftes lige så let som en habit.
Dog ikke for junior, Oliver Single. Hans familiale baggrund er ellers dybt traumatisk som altid hos Carré, faderens succes og ambitioner har gjort denne til en fjern drømmeskikkelse, én hvis primære faderstolthed i øvrigt gjaldt storebroderen, den tragisk tidligt afdøde Jeffrey. Først sent kom Oliver således med i firmaet, først herligt blændet af den totalt mobile finansverdens frynsegoder, siden inderligt æklet derover. Men når det kommer til stykket, med Tigers forsvinden, så må alt gammelt svig - og det er for så vidt omfattende, ja hele historien næsten - svinde, Oliver må finde sin far, i live.

'A good read'
Sådanne historier skal jo gå op, i hvert fald på det ydre plan. Men ironisk undergravning af forsoningen mellem far og søn er der rigeligt plads til. Den store finansfyrste Tigers magt og menneskelige autoritet viser sig sluttelig temmelig udhulet. Var der overhovedet noget at forsone sig med? For Oliver har viljens og bevidsthedens vej mod målet givetvis været det vigtigste, og undervejs møder han da også en sej langbenet blondine, Aggie, som der måske kan tænkes en fremtid med.
Som det fremgår, rumsterer den romantiske kernefortælling stadig hos le Carré,og jeg må tilstå, at jeg ikke finder den særlig overbevisende. For i modsætning til adskillige af romanens sekundære figurer - som får fyldige portrætter - så kommer vi ikke til at kende Aggie ret godt, hun er skotsk og idealistisk - og altså vanvittig dejlig.
I det hele taget holder Single & Single knap niveau med den høje standard le Carré har forvænt os med. Men de russiske billeder, både rumsligt og med hensyn til den aktualhistoriske katastrofe-dynamik, de sitrer af liv, af en i sidste øjebliks-smertelig og fortabt kærlighed.
Som altid med Carré er også Single & Single altså a good read, som dog forstyrres unødigt af oversætter Ib Christiansens særegne kommatering og stedvise sjuskefejl. Der har nok været rigelig meget fart på, for romanen er som også før næsten samtidig over disken her som i London.

*John le Carré: Single & Single. Oversat af Ib Christiansen. 329 s., 298 kr. Forlaget FORUM. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her