Læsetid: 2 min.

Vindkraft kræver åbent marked

12. februar 1999

Målet for vindenergi i år 2005 bliver allerede nået i år. Men dansk vindenergi er afhængig af et åbent el-marked, hvis vinden skal udnyttes optimalt, mener Svend Auken

Successen nærmest klæber til dansk vindenergi.
Målet for energiproduktion fra vind i år 2005 bliver allerede nået i år, og kan blive den del af den vedvarende energi, som redder noget af forsinkelsen med at udnytte energi fra biomasse. Vindkraften dækker nu ni procent af det danske elforbrug. 20 procent i år 2005 er sandsynligt, men den megen vindenergi kun kan udnyttes bedst og billigst, hvis Danmark kan udveksle strøm med udlandet.
"Hvis vi satser på vedvarende energi, må vi også satse på et stort, åbent el-marked," siger Svend Auken.
"På en blæsende og kold vinterdag, vil Danmark blive storeksportør af strøm, mens vi vil være importør på en stille, varm sommerdag."

Opbrud i Europa
Prisen for at udbygge den vedvarende energi i Danmark hænger tæt sammen med beslutninger, der skal træffes i Norge og Sverige, som Danmark normalt har importeret vandkraft fra forår og sommer og eksporteret strøm til om vinteren.
Men der er opbrud i hele den europæiske el-sektor.
Hvor meget vil de spare på strømmen? Vil Norge bygge gasfyrede kraftværker. Vil Sverige udvikle biomasse og anden vedvarende energi i stedet for A-kraften? Og hvornår vil Tyskland åbne sit marked for udenlandsk el? Alle disse forhold påvirker muligheden for dansk eksport og import.

Målet allerede nået
Udbygningen med vindmøller nåede ved årsskiftet op på 1.447 MW, hvilket er meget tæt på de 1.500 MW, som i Energiplan 21 er sat som målet i år 2005.
Udover de nuværende over 5.000 vindmøller, som bidrager med ni procent af den danske el-forsyning, er el-selskaberne forpligtet til at opføre fem vindmølleparker på havet med en samlet kapacitet på 750 MW, hvilket svarer til et stort kraftværk.
Fire af parkerne skal stå færdige inden år 2005.
"En mellemstor vindmølle på et vindgodt sted producerer i dag strøm til 25 øre pr. kilowatt - inklusive afskrivninger. Det er samme pris som strøm fra et nybygget kraftværk. Derfor regner Energimiljørådet også med, at udbygningen vil fortsætte selv om tilskuddet bliver mindre," siger Svend Auken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her