Læsetid: 2 min.

Ældre skal fejres i FN-år

2. marts 1999

Fremtidens mange flere ældre er ikke nødvendigvis et problem, er budskabet for FN's ældreår - Anker Jørgensen er frontfigur

Forhenværende statsminister Anker Jørgensen indledte i går et pressemøde på FN's informationskontor i København om FN's ældreår 1999, som han er Danmarks ambassadør for.
De danske arrangører bag ældreåret er Ældre Sagen og Ældremobilisering.
Der er planlagt en række arrangementer i løbet af året, som skal medvirke til at 'fejre' og respektere de gamle, fremfor at fokusere på de samfundsmæssige problemer.
Den danske handlingsplan har fire temaer på dagsordenen:
*Nye holdninger til ældre
*Ældres livskvalitet
*Samspil mellem generationerne
*Medbestemmelse
Med temaet "samspil mellem generationerne" vil arrangørerne bag ældreåret gerne se en opbrydning af de kasser, som de forskellige generationer bl.a. af medierne placeres i.
"Vi skal se de ældre som en ressource, men for at gøre det, skal de ældre fortælle, hvad de har at byde på, ellers kommer samfundet med sine definitioner og gør dem usynlige," siger George W. Leeson fra Ældre Sagen.
"Både forskere og andre dele af arbejdsstyrken på mellem 30 og 60 år har defineret de ældre som en byrde, og trumfkortet har været, at de er uproduktive," siger lederen af Gerontologisk Institut, Christine Svane.
"Men de sproglige markører viser, at der er ved at ske noget på det kulturelle plan. For det første de mærkelige aldersdefinitioner unge, yngre, ældre og gamle, men også eufemismer som 'den tredie alder' og det, at flere ældreforeninger er begyndt at kalde sig noget med senior i stedet for ældre," siger Christine Svane.
Hun ser det som et tegn på, at de ældre er ved at erobre definitionsretten. Og forskningen er solidarisk.
"Vi har brug for en indsats og aktiviteter med et ikke-problemorienteret afsæt, så vi kommer væk fra den hidtidige forfaldstankegang, der stammer fra en forskning, bedrevet af læger med deres patienter som grundlag," siger Christine Svane.
Omkring 580 millioner mennesker i verden er over 60 år.
I år 2020 forventes dette tal at være steget til en milliard. Det har fået FN til at opfordre alle lande til at sætte fokus på den kommende ændring af samfundet og på samfundets syn på de ældre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu