Læsetid: 4 min.

Afsætning i Goethe

10. marts 1999

60 centimeter, omkring syv kilo og 98 gode, tyske mark: Goethes samlede værker i billigbogsudgave i anledning af 250-året, der også fejres med Goethe-forelæsninger på Københavns Universitet

SAMLEDE VÆRKER
I 1749 blev Goethe født, og grev Buffon, chef for Kongens Have i Paris, udgav første del af sin naturhistorie. Herfra satte Goethe af i sine senere naturstudier.
"Denne fortræffelige mand," skrev han om Buffon, "havde et klart, frit overblik, lyst til livet og glæde ved tilværelsens livlighed; glad interesserede han sig for alt, hvad der er." Som han karakteriserede et af sine egne forbilleder, sådan har eftertiden altid karakteriseret Goethe. Den frie ånd, billedet på det udogmatisk frigjorte og samtidig mådeholdne, der forhåbentlig også i fremtiden vil være Europas stolthed: 1999 er 250-året for hans fødsel, Weimar er kulturby, og forlaget dtv har besluttet sig for at udbrede det glade Goethe-budskab land og rige rundt. De samlede værker, Goethes Werke, er ude til foræringspris.
Hvis man skal karakterisere den tyske folkesjæl - og Gud forbyde det, i øvrigt - er der i hvert fald én ting, der ikke kan udelades: fremstillingen af disse vidunderlige Gesamtausgaben. Der var engang, hvor Tyskland blev kaldt "Europas universitet", og kommer man ind i et tysk bibliotek, ser man hvorfor.
Selv marginale forfattere og filosoffer har fået udgivet de samlede værker, ofte i flere forskellige udgaver, med kommentarbind og noter i overvældende mængder. Når englænderne laver Works og franskmændene OEuvres er det tegn på en helt speciel og oftest posthum anerkendelse; i Tyskland laver en stor personlighed selv sine Werke, når han er pensioneret og færdig med sine hovedværker. Og selv oversatte forfattere, som f.eks. James Joyce, findes i værk-udgaver - på trods af, at der aldrig er lavet en Complete Works af Joyce i original!

Standardudgave
Den første samlede udgave af Goethes Schriften udkom i otte bind i 1787-1790, altså da digteren var i slutningen af 30'rne, og hovedparten af hans produktion endnu lå foran ham.
Mellem 1887 og 1919 udkom den hidtil største, den såkaldte Weimarer Ausgabe i intet mindre end 133 bind. Men i vor tid er det den 14 bind store Hamburger Ausgabe, der tjener som standardudgave - og det er den, der nu fås i en paperbackversion til den urimeligt lave pris af 98 mark, altså små 400 kr.
Anlægger man et value-for-money-perspektiv må det være århundredets kup på bogmarkedet, slet og ret. Efter dette jubilæumsår er der i det mindste mulighed for, at Goethes værker kan være lige så udbredte i den tysktalende verden, som Maos skrifter tidligere (stadigvæk?) var i Kina. Kom så ikke og sig, at verden ikke bevæger sig fremad!
Det, man ikke får her, er først og fremmest brevene og dagbøgerne. Heller ikke hvert eneste lille note, som Goethe skrev i sit lange liv, er optrykt. Hvis man virkelig vil have alt, er det altså Weimarer-udgaven, man skal gå til. Hamburger-udgaven, som indeholder stort set alt, er gennemkommenteret på den mest glimrende måde (resultatet af 200 års intensiv Goethe-filologi), den har tidstavler og registre og i det hele taget alt, hvad man forventer sig af en ordentligt Gesamtausgabe. I bind 13, første del af de naturvidenskabelige skrifter, fandt jeg de pæne ord om Buffon.

Forelæsninger
Lige så proppet, som denne udgave er med stor litteratur, er Københavns Universitets auditorium i Studiestræde 6, når der hver mandag klokken 16.15 forelæses offentligt om Goethe.
Institut for germansk filologi har lagt programmet. Med afsæt i Goethe rejses der her rundt i hele den historiske verden på hans tid, ikke kun i litteraturen, men også i videnskaben, musikken, politikken og livsformerne i bredeste forstand. Også Goethes senere virkning i Danmark og forholdet mellem en anden helt central tysk kulturpersonlighed, nemlig Thomas Mann, vil senere blive behandlet.Publikum er - efter udseendet at dømme - en blanding af studerende og det bedre borgerskab (er der forskel?), og forelæserne er - efter programmet og de allerede afholdte seancer at dømme - vort lands bedste mænd og kvinder, når det altså drejer sig om Goethe.
Til indledningsforelæsningen den 22. februar, hvor Per Øhrgaard underholdt bredt om Goethes liv og levned, stod tilhørerne sågar ude på gangen; ugen efter var der skaffet et lokale mere, hvori højttalere skulle overbringe forelæser Bjørn Ekmanns foredrag om Goethes lyrik. De tekniske problemer ved denne ordning var så overvældende, at det næppe forsøges igen.
Forgangne mandag var forelæsningen henlagt til Musikvidenskabeligt Institut, hvor lyslevende sangere og en lyslevende pianist medvirkede til at formidle Sten Høgels indsigter om Goethes forhold til musikken. Men fra på mandag, hvor Frederik Tygstrup forelæser om dannelsesromanen, er det igen i Studiestræde.
Og således støttet af både værker til spotpris og åbne forelæsninger kan fejringen af 250-året kun blive en succes. Publikums stormløb på auditoriet viser under alle omstændigheder, at der stadig er afsætning i Goethe.

*Johann Wolfgang von Goethe: Werke. 98 DM. Fås bl.a. i Tysk Bogimport.

*Forelæsningerne finder sted hver mandag frem til den 10. maj (dog ikke 29. marts og 5. april) i Anneksauditorium A, Studiegården, Studiestræde 6, kl. 16.15-18. Goethe og musikken gentages mandag den 12. april kl. 20. Der spilles værker af Beethoven, Schubert, Reichardt, Wolf m. fl., værker som ikke tidligere er indspillet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her