Læsetid: 2 min.

Amnesty International angriber USA

3. marts 1999

Netop som USA anklager Kina for at krænke menneskerettighederne, retter Amnesty International en tilsvarende anklage mod USA

Amnesty International anklager USA for at se stort på menneskerettighederne.
Frem til oktober i år vil de sætte fokus på en lang række områder, de mener, USA forsømmer i forhold til menneskerettighederne. Det er bl.a. politivold, tortur og mishandling samt dødsstraf og manglende beskyttelse af asylansøgere.
"USA fører sig internationalt frem som menneskerettighedernes forkæmper, men er samtidig meget lidt villig til at lade sig binde af konventioner," skriver Amnesty International i en pressemeddelelse og hentyder til, at USA stemte mod oprettelsen af en international straffedomstol, som skulle retsforfølge krigsforbrydere og mennesker, der har begået forbrydelser mod menneskeheden.
Derudover har de endnu ikke ratificeret FN's børne- og kvindekonvention, ligesom de har taget talrige forbehold overfor FN's konvention om borgerlige og politiske rettigheder.

Kvinders rettigheder
Amnestis fokus på USA's krænkelse af menneskerettighederne starter i Danmark med en demonstration ved USA's ambassade på fredag. Samtidig har de udsendt en rapport med titlen "Not part of my sentence", der er en del af en serie om menneskerettighedssituationen i USA.
Denne rapport ser på fængslede kvinders situation. Først og fremmest peges der på, at USA's 'war on drugs'-kampagne har haft en disproportionel indflydelse på kvinder, der stammer fra et etnisk mindretal.
For eksempel er 77 pct. af de fængslede kvinder i New York af latinamerikansk afstamning, 59 pct. er sorte mod kun 34 pct. hvide kvinder.
Men rapportens hovedbudskab er, at sætte fokus på de overgreb, som de fængslede kvinder bliver udsat for. Der peges bl.a. på, at mange kvinder bliver udsat for voldtægt og andre former for seksuelle overgreb i fænslerne.
Derudover fortæller rapporten om unødvendig brug af håndjern på kvinder, der f.eks. er gravide eller meget syge, ligesom der gives eksempler på tilfælde, hvor kvinder ikke har fået den nødvendige medicin eller lægehjælp.
Starten på Amnesty Internationals kampagne kommer i kølvandet på USA og Kinas gensidige beskyldninger om netop krænkelse af menneskerettighederne.
Det startede, da USA's udenrigsminister Madeleine Albright, før sit møde med den kinesiske ledelse, kritiserede blandt andet den bølge af arrestationer af systemkritikere, der siden november er skyllet ind over Kina.
Kina har siden svaret igen med en række modanklager og får nu hjælp fra Amnesty International.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu