Læsetid: 1 min.

Angst bag stor-fusioner

11. marts 1999

Frygt var fællesnævneren bag gårsdagens to gigantfusioner - Unibank og Tryg-Baltica frygtede for udlandet, mens Kløver Mælk frygtede at blive kvalt af MD Foods

Angsten var drivkraften, da Danmark i går blev vidne til to store fusioner, som tilsammen giver årlige besparelser på en milliard kroner og sender hundredevis i ledighed. Finansfusionen mellem Unibank og Tryg-Baltica, der skaber et finansielt supermarked af samme form og størrelse som Den Danske Bank, er ifølge bankanalytikerne primært drevet af frygten for, at udenlandske konkurrenter vil komme med et tilbud på Unibank, som bankens aktionærer ikke kan sig nej til.
Samtidig afværger Unibank med fusionen, at Tryg-Baltica danner alliance med et stort udenlandsk forsikringsselskab, som kan stå i vejen for Unibanks ambitioner på forsikringsområdet.
Dertil kommer, at Unibanks direktør, Thorleif Krarup, var tvunget til at vise initiativ efter et kursfald for bankens aktie på hele 24 procent i løbet af årets to første måneder.

Presset Kløver
I mejerifusionen mellem MD Foods og Kløver Mælk, der skaber en gigant - europas tredjestørste - med en hjemmemarkedsandel på 90 pct., skal årsagen til fusionen findes i Kløver Mælks trængsler efter flere års opslidende mælkekrig med MD Foods.
"Mælkekrigen har ramt Kløver tre gange så hårdt som MD," sagde direktøren for Kløver Mælk, Knud Hedegaard Madsen, da han noget slukøret præsenterede mejerifusionen.
Mens Unibank og Tryg-Baltica regner med at spare 450 millioner kroner om året efter fusionen og MD Foods og Kløver Mælk får en årlig gevinst på 550 millioner kroner, er udsigterne knapt så muntre for forbrugerne.
Ifølge afdelingschef i Forbrugerrådet Peter Nedergaard risikerer forbrugerne at komme til at betale mere i både banken og supermarkedet. Han forventer, at gevinsten ved finansfusionen går i aktionærernes lommer, mens mejerierne vil skrue priserne op.
"Når et selskab dominerer markedet, er der altid risiko for højere priser. Vi havde hellere set to selvstændige selskaber i konkurrence," siger Peter Nedergaard om mejerifusionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her