Læsetid: 2 min.

'Du arbejder for CIA'

27. marts 1999

"Hvem arbejder du for," spurgte den serbiske militære politibetjent med den bryske facon, der vel hører til sådant et job.
"Jeg er freelance-journalist, og arbejder for aviser og radio i Danmark," sagde jeg.
"Du arbejder for CIA," slog han fast.
Sådan begyndte fire timer i selskab med forskellige dele af serbisk politi og militær for Informations udsendte medarbejder. Jeg havde bevæget mig ind i et område ved Batajnica-basen for at tale med civile serbere, om hvordan de oplever NATO's bombeangreb, der sker nærmest i deres baghaver.
Fra området ved basen blev jeg og min taxachauffør af militærpolitiet kørt til den nærmeste større by Stara Pazova, hvor vi blev overgivet til det lokale politi. Vi blev behandlet korrekt og fik lov til at vente i betjentenes skrivestue, hvor den sandsynligvis eneste skrivemaskine stod, for der kom hele tiden betjente ind for at benytte den. Det hjalp ikke at tænke på, at andre journalister havde været ude for noget tilsvarende eller langt værre i Serbien i de seneste dage.

Sikkerhedspolitiet
Det meste af tiden gik med at vente. Endelig blev min sag overgivet til en 30-årig civil. "Er du politimand," spurgte jeg. "Ja," sagde han. "Er du herfra," insisterede jeg. "Lad os ikke tale mere om det," sagde han. Han var altså fra sikkerhedspolitiet.
"Du har bevæget dig ind i et forbudt område," sagde han. "Men hvorfor har I ikke gjort opmærksom på det ved for eksempel at skilte eller at oprette vejspærringer," spurgte jeg.
På et tidspunkt sagde han, at jeg blev nødt til at forlade landet i løbet af 48 timer. Jeg sagde, at jeg alligevel stod for at rejse ud, men spurgte ham: "Hvorfor begynder I nu at føre krig mod journalister? Ikke en gang den irakiske diktator Saddam Hussein forfølger udenlandske journalister." Det tog han egentlig meget pænt, men svarede selvfølgelig ikke på det.
Han var i det hele taget veluddannet og sympatisk og fulgte mig ud af politistationen: "Jeg håber ikke, vi ses igen."
Det var straks værre for min taxachauffør. Han fik beslaglagt sin bil, fordi papirerne ikke var i orden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her