Læsetid: 2 min.

Arbejderøkonom: Stop pensionsklynk

16. marts 1999

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd advarer regeringen imod at lempe pensionsbeskatningen - S afviser øjeblikkelig lempelse

Pensionskasserne må selv indfri deres løfter til pensionsopsparerne. Derfor skal regeringen afvise de forslag om skattelettelser til pensionskasserne, som i dag bliver præsenteret for regeringen i en redegørelse fra Finanstilsynet.
Det anbefaler Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Rådet siger, at det må være en sag mellem selskaberne og kunderne, når selskaberne ikke kan opfylde løfterne om et afkast på 4,5 procent om året, som blev givet til omkring halvanden million pensionsopsparere frem til 1994.
"Et privat selskab, som har givet nogle garantier, må selv indestå for dem. Og hvis selskabet ikke kan det, må det henvende sig til Finanstilsynet og lave en genopretningsplan. Det bør ikke være statens problem," siger økonom Frithiof Hagen fra AE til Information.
Redegørelsen fra Finanstilsynet er resultatet af en klage over Pinsepakkens skattestramninger fra Danmarks syv største pensionsselskaber, som havde sat sig selv en kraftig nedsættelse af realrenteafgiften i udsigt i takt med et kraftigt fald i det internationale renteniveau.
Selskaberne havde hårdt brug for nedsættelsen af afgiften, da den faldende rente gjorde det svært for dem at leve op til løftet om et afkast på mindst 4,5 procent om året.
Men selskaberne burde have taget højde for rentefaldet, lyder det fra AE.
"Man kunne forvente, at specielt selskaber i den finansielle sektor var opmærksom på, at renteniveauet kan ændre sig, og at man på denne baggrund havde været mere tilbageholdende med i stort omfang at udstede meget langvarige garantier for ydelser baseret på et givet højt renteniveau," siger Frithiof Hagen.
Han mener, at pensionsselskaberne må nedsætte de garanterede ydelser til et niveau, de kan klare, hvis renten bliver på det nuværende lave niveau.
Det er Socialdemokratiets erhvervsordfører, Frode Sørensen, ikke meget for. Han mener, at pensionskunderne skal have et afkast på 4,5 procent, hvis selskaberne har lovet det.
"Hvis vi får en situation, hvor renten falder markant mere, så tror jeg absolut, at vi bliver nødt til at se på en skattelempelse," siger Frode Sørensen til Information.
Men samtidig understreger han dog, at Socialdemokratiet ikke er klar til lempelser endnu.
"Der er ikke optakt til, at vi behøver at se på noget lige for øjeblikket. Med det nuværende renteniveau ser jeg ingen problemer. Renten på en 30-årig statsobligation er fortsat så høj, at den kan give et afkast efter skat på omkring 4,5 procent," påpeger Frode Sørensen.
Skulle renten falde så meget, at der bliver behov for en lempelse, bør den samtidig kun være en midlertidig, lyder det fra Socialdemokratiet.
Hverken regeringens økonomiske ministre eller pensionsselskaberne ønskede i går at kommentere behovet for skattelettelser til pensionskasserne.
Regeringens forligspartenere fra Pinsepakken, SF og Enhedslisten, ser ikke noget behov for en lempelse nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her