Læsetid: 4 min.

Beograd mærker Balkans helvede

26. marts 1999

Beograd oplever nu scener som i andre af Balkans byer med flugt i gaderne, når luftsirenerne lyder - NATO's angreb kan sende Serbien ud i kaos med lovløse grupper, der får frit spil, advarer serbisk menneskeretsforkæmper

Beograd - Efter otte års krig på Balkan er turen kommet til den serbiske hovedstad Beograd, hvor indbyggerne nu gennemlever det samme som i Zagreb, Sarajevo, Mostar, Vukovar, Dubrovnik og de andre Balkan-byer, hvor beboerne løb gennem gaderne, da luftalarmerne lød.
En blodig ironi ligger i, at Beograd - centrum for den nationalisme, der skabte krigene på Balkan - nu også kommer ud for luftangreb. Og de første luftsirener er altid de værste. Beboere løb i går angste gennem Beograds gader, mens sirenernes toner kørte op og ned. Nogle knugede tæpper til sig - sandsynligvis på vej til et beskyttelsesrum. Mange tilbringer nu nætterne under jorden.
"Indbyggerne går rundt som i chok," siger Sonja Biserko, der leder den serbiske Helsinki-komite for menneskerettigheder. "De vil i løbet af de kommende dage reagere, når det går rigtigt op for dem, hvad der er sket. Der vil komme mange følelser op, og det er vrede følelser."
Beograds gader var tomme i går - den første dag efter luftbombardementerne. Kun få butikker åbnede, og flere af dem lukkede igen, da der to gange i løbet af dagen lød sirener.
Der var kun få taxaer at se. I en af dem sad en 40-årig taxachauffør. Han beklagede sig over bomberne og den økonomiske situation med konstant krise. Men han afviste kategorisk at skrive under på den fredsaftale for Kosovo, som er årsag til, at NATO er begyndt at bombe.
"Aldrig," sagde han. Derefter viste hans taxameter i øvrigt 10 gange så meget, som det skulle.

Tilfælde af plyndringer
Også hos andre i Beograd møder man den berømte serbiske trods, som foreløbig synes at have fået ny næring af bomberne. "Gid især de amerikanske NATO-soldater, men også de andre NATO-soldater må rådne op i helvede," siger hun.
"Kun få havde regnet med, at NATO ville gøre alvor af sine trusler," siger Sonja Biserko. "Da jeg kørte hjem i bussen, efter at bombardementerne var begyndt, hørte jeg mange sige: Det er begyndelsen på Den Tredje Verdenskrig."
Det tror Sonja Biserko langt fra, men hun advarer om, at angrebene kan føre til en situation, hvor den serbiske leder Slobodan Milosevic mister kontrol.
"Hans opførsel er endnu et tegn på hans destruktive måde at opføre sig på. Han satsede på, at NATO ikke kunne tage sig sammen og bombe, og at han derfor stadig havde manøvrerum," siger hun.
"Vi kan nu komme til at se grupper af lovløse, der hærger og plyndrer i gaderne," siger hun. Der har allerede været tilfælde af plyndringer eller forsøg på plyndringer i Beograd og den nordlige by Novi Sad, men politiet er skredet ind.
Hun udelukker heller ikke, at tilhængere af den fascistiske leder Vojislav Seselj kan gå i aktion i gaderne.
"Det serbiske samfund er et lukket autistisk samfund, der ikke har forstået at følge med og svare på omverdenen. I stedet har det reageret ved at rejse territoriale krav. Jeg er overbevist om, at Milosevic nu er i færd med at dele Kosovo og sikre sig kontrollen med den serbiske republik i Bosnien," siger formanden for den serbiske Helsinki-komite.

Fuld af skam
Sonja Biserko er også selv berørt af NATO-angrebene.
"Jeg føler mig ydmyget og fuld af skam over det," siger hun. "Set fra et menneskeretssynspunkt er bomber forfærdeligt, når man kan forhandle," siger hun og ser træt og opgivende ud.
- Er det en fejl af NATO at bombe?
"Det er svært at sige, men der har været for mange tomme trusler fra NATO. Og nu ser det ud til, at NATO kun bomber for at bevare sin troværdighed," siger hun.
Imens massemobiliserer den jugoslaviske hær. "Det er den største mobilisering nogensinde," siger Sonja Biserko. "Vi har rapporter om, at mænd bliver taget med på gaderne," fortæller hun.
En 50-årig kvinde kom ind med bussen til Beograds busstation. Hun havde ringet til familie og venner for at få dem til at møde op og hente hende og hendes kufferter.
"Men jeg kunne ikke få fat i nogle. De var alle blevet indkaldt," siger hun.
Den 50-årige kvinde siger også, at serberne er et fattigt og stolt folk. "Hvis man bomber dem, rammer man og sårer deres stolthed, og så har de ingenting," siger hun.
Udenfor Beograd steg tre røgsøjler op fra en af de største serbiske luftbaser - Batajnica. Røgen var så kraftig, at den kunne ses flere kilometer væk. Batajnica-basen var mål for flere bølger af NATO-angreb. Men ud til hovedvejen holdt seks MIG-kampfly pludselig parkeret på en sidevej reddet fra angrebet og tilsyneladende klar til at lette fra hovedvejen.
Endnu har bomberne og missilerne kun ramt den serbiske hovedstads udkant og tilsyneladende kun militære mål. Efter otte år gennemlever indbyggerne i Beograd den samme angst, men der er langt til den blodige alvor, som herskede i de andre byer på Balkan som for eksempel Sarajevo.

Tema side 6-7:
FN-chef: Angreb er legitimt
USA blokerer Sikkerhedsrådet
Serbiske medier styres med hård hånd
Trussel om masseflugt

Nyhedsanalyse side 2
Leder her på siden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her