Læsetid: 2 min.

Boesak skyldig i svindel

18. marts 1999

Tidligere ANC-leder og anti-apartheid helt går ikke fri, selv om han har fået støtte fra Mandela og Mbeki

Under apartheid-tiden blev han kaldt Sydafrikas svar på Martin Luther King. I går sad der i retten i Cape Town en 54-årig mand indhentet af nemesis. Allan Boesak blev i går kendt skyldig i at have misbrugt 1,4 mio. kr., som er blevet brugt til privatforbrug og hustruen Elnas projekter. Pengene skulle have været en hjælp til fattige.
Sagen mod Boesak begyndte for alvor at rulle helt tilbage i december 1994. Da erkendte regnskabschefen i Fonden for Fred og Retfærdighed, som Boesak var chef for, at han havde svindlet med midler fra blandt andre Folkekirkens Nødhjælp. Boesak nægtede ethvert kendskab til svindlen og drog til USA. Han vendte dog tilbage og hørte så i går med stenansigt dommen, som han ikke ville kommentere.
Retten i Cape Town fandt Boesak skyldig i at have tyvstjålet: penge indsamlet under en koncertturné med sangeren Paul Simon; penge givet af Danidas svenske søsterorganisation Sida; og penge givet direkte til Fonden for Fred og Retfærdighed. Han blev frikendt på 23 andre anklager om misbrug af penge fra blandt andre Folkekirkens Nødhjælp og Coca Cola. Dog med den tilføjelse, at han havde misbrugt sin stilling og status samt misligholdt sit ansvar som dirktør for Fonden for Fred og Retfærdighed.
Generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Christian Balslev-Olesen, siger i en kommentar:
"Jeg er lettet over, at dommen nu er faldet. Det har været en trist sag, og det har gjort ondt at skulle gøre op med en ellers højt respekteret ven og leder fra anti-apartheidtiden. Med dommen er det nu klart meldt ud, at svindel med bistandsmidler ikke kan accepteres, uanset hvor stor en indsats den anklagede har ydet i sit lands befrielseskamp."
Det ledende parti ANC har tradition for at holde hånden over sine egne. I tilfældet Boesak fik vicepræsident Thabo Mbeki for nogle år siden udfærdiget en rapport, der frikendte Boesak. Og da Boesak i fjor ikke længere kunne finansiere sit hold af advokater, kom præsident Nelson Mandela med en personlig opfordring om at yde bidrag til Boesaks forsvar. I går var ANC-lederne dog påfaldende tavse om Boesak.
"Dommen sender et godt signal om, at retsvæsenet i Sydafrika er hævet over det politiske system," siger formanden for Sydafrika Kontakt, Karin Munkholm.
Indtil det første frie valg i 1994 nåede Danmark at give 965 mio. kr. i bistand til Sydafrika via den såkaldte apartheid-bevilling. Det var penge, som var svært at føre nøje kontrol med, da tilskuddene ofte blev givet i hemmelighed. Folkekirkens Nødhjælp bidrog fra 1988 til 1994 med seks millioner kroner til Fonden for Fred og Retfærdighed, og heraf anslåes to millioner kroner at være forsvundet.
På næste tirsdag tager retten stilling til strafudmålingen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu