Læsetid: 3 min.

Bomber ryster Tyrkiet

16. marts 1999

Eksplosion nær EU-kommissionens kontor i Ankara efter en weekend med to bomber i Istanbul. PKK advarer turister mod at rejse i Tyrkiet, indtil Öcalan er fri

En kvinde blev såret og tre biler ødelagt, da en bil i går eksploderede nær EU-kommissionens kontor i Tyrkiets hovedstad Ankara.
Det stod ikke helt klart om der var tale om endnu en bombe i kølvandet på de to bombeattentater i Istanbul i weekenden. Lørdag blev 13 mennesker dræbt efter en benzinbombe mod et stormagasin i Istanbul, og søndag blev to mennesker såret, da en bombe eskploderede under en lastbil.
De tyrkiske aviser har ikke været sene til at lægge ansvaret for bomberne på sympatisører af Kurdistans Arbejderparti (PKK) i Europa. "Dette er jeres værk," skrev avisen Hürriyet i en stor overskrift.
"Monsteret PKK, som er støttet af nogle europæere som en politisk organisation, har brændt endnu 13 mennesker levende," skrev avisen.

Advarer turister
PKK har afvist, at organisationen står bag bomberne, men den advarede mandag turister mod at rejse i Tyrkiet.
"Hele Tyrkiet er blevet en slagmark. Dette inkluderer områder, som den tyrkiske republik anser for at være turistområder," hed det i en meddelelse fra PKK udsendt til nyhedsbureauerne.
"Det er blevet besluttet at optrappe krigen mod den tyrkiske stat, indtil formand Apo er på fri fod," stod der videre. Danske kilder i Ankara siger imidlertid til Ritzaus Bureau, at det ikke er unormalt at advarslen kommer på nuværende tidspunkt. Det skete også sidste år umiddelbart før, at rejsebureauerne for alvor modtager sommerbestillinger fra kunderne, påpeges det.
'Apo' er tilhængeres kælenavn for PKK-lederen Abdullah Öcalan, der sidder fængslet på øen Imrali, efter at han for en måned siden blev fanget i Kenya af den tyrkiske efterretningstjeneste. Han afventer nu en retssag, hvor han står anklaget for højforræderi mod den tyrkiske stat. Tyrkiet holder Öcalan ansvarlig for, at omkring 29.000 mennesker har mistet livet, siden PKK i 1984 greb til våben i deres kamp for en selvstændig kurdisk stat - et Kurdistan bestående af kurdiske områder i Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien. Et krav, som senere er blevet modereret til kurdisk selvstyre i Tyrkiet.

Öcalans helbred
Öcalan er ifølge en af de advokater - som er blevet udpeget af den tyrkiske stat, og som har fået lov til at besøge ham - "ved godt helbred."
"Psykisk har han det meget bedre," sagde advokat Ahmet Zeki Okcuoglu torsdag efter at han for anden gang på 24 dage havde fået lov til at besøge sin klient. Okcuoglu, der leder forsvaret af Öcalan, sagde efter sit og en kollegas første besøg på fængselsøen, at PKK-lederen virkede , som om han var påvirket af narkotiske stoffer.
Det er endnu usikkert, hvornår retssagen mod Öcalan går igang. Flere iagttagere venter, at det først vil ske efter det tyrkiske parlamentsvalg den 18. april.

Norsk venten
Det er heller ikke faldet på plads, om en delegation af norske Stortingsmedlemmer får lov til at overvære retssagen mod Öcalan.
Efter at have sagt, at hverken Europarådet eller EU kunne sende observatører til retssagen, blev den norske parlamentariker Lars Rise (fra regeringspartiet Kristelig Folkeparti, red.) inviteret til at sammensætte en delegation på én til tre personer fra det norske Storting. Delegationen kunne frit overvære retssagen, hvis de blot undlod at kalde sig observatører.
Men der er endnu ikke sket mere konkret i forbindelse med invitationen, som Lars Rise fik af vicepræsidenten i den tyrkiske nationalforsamling, Ulucç Gürkan.
"Der er ikke kommet nogen endelig afklaring," siger Rise til Information.
"Spørgsmålet er, hvor stor Gürkans kompetence til at invitere, er. Jeg har holdt en række møder med den tyrkiske ambassade i Oslo, og jeg venter på en skriftlig bekræftelse af spørgsmål som sikkerhed, helikoptertransport og garanti for at der er plads til os i retssalen," uddyber Rise, der understreger at den tyrkiske ambassade i Oslo er meget hjælpsom, men at der endnu ikke er kommet noget svar fra Ankara.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her