Læsetid: 3 min.

Cd-comics går rent ind

24. marts 1999

Kan man høre en tegneserie? På Danacord kan man. Det danske pladeselskab har udsendt Bent Lorentzens Comics sammen med klassikeren 'Alice i Eventyrland'

NY BØRNE-CD
Først var min søn lidt lunken. Måske mangler der alligevel billeder, tænkte jeg. Børn er jo vant til computerspil og fjernsyn. Men han satte da cd'en på igen. På grund af et videobånd med Linie Tre er den ni-årige for tiden uforbeholden Thomas Eje-fan, og han måtte lige en gang til høre idolet sige Krrrrooarrks! AARRRRGH! Waua-u-rghghhh!
Ejes udførelse af Lorentzens lydeffekter er virtuos. Comics rummer spænding og morskab for børn, men lydtegneserierne kan også få en voksen til at trække på smilebåndet.
For eksempel når eksfagottist Eje alias Jens Lyn smører charmen på over for Dora - eller når han fyrer sin strålepistol af mod ondsindede rumvæsener. Når Jens Lyn ser sin tilbedte vågne til live til smægtende toner af umiskendelig lighed med klangene fra Wagners kærlighedsdrama om Tristan og Isolde, har den voksne ekstra baggrundsviden at trække på.
Bent Lorentzens Comics er skrevet på bestilling af Århus Folkemusikskole og Aarhus Symfoniorkester. I 1988 holdt Thomas Eje værket over dåben som stand-up-komisk fortæller hjulpet af to-trehundrede professionelle og amatører, heraf selvsagt en overvældende portion børn.
Et par år efter blev værket optaget i Musikhuset i Århus. Nu har Danacord udgivet optagelsen af de fire udkomponerede tegneseriestrimler på en cd, og musikken med de mange sjove lydeffekter er skruet godt sammen.

Forloren skildpadde
Operakomponisten Lorentzen har et komisk talent, der passer til tegneseriernes overgearede talebobleverden. Han har komponeret musikken til Comics efter uddrag fra forskellige tegneseriealbums, og indholdet af de fire episoder er meget forskelligt.
Vi begynder i Paris med sort/hvide franske streger. Her er mord og mekaniske fortidsøgler på tapetet. Det er i grunden en voksentegneserie. Blodet flyder, og Thomas Eje veksler suverænt mellem gal professor og journalist-helt med fistelstemme foruden diverse dørklokker, trin på trapper og ringende telefoner. Den ni-årige afgav følgende vurdering: "Spændende og god!" Og nej, ikke for uhyggelig. Nogle forældre bekymrer sig vist for meget. Så kommer Tarzan i urskoven med Eje i rollerne som tre dumme abefangere med århusiansk accent og masser af børn som aber. Her er løjerne anderledes uskyldige. Den ni-årige: "Det er faktisk nok den bedste. Den er rigtig god, fordi dem, der skal fange aberne, simpelthen er så dumme!"
Historien om myrerne og elefanten slutter underligt, men Jens Lyn-episoden er god, bliver vi enige om. Efter min mening er den faktisk slet ikke så ringe endda. Her morer den voksne sig nok bedst, for Jens Lyn med strålepistol er ægte, kikset kultstof.

Blandet indtryk
Aage Haugland var for ikke så længe siden på gæsteoptræden i Lorentzen-land, nemlig i komponistens miniopera Pergolesis Hjemmeservice i Århus. På Danacords nye børne-cd gør han Thomas Eje rangen stridig som fortæller. I Alice i Eventyrland handler det imidlertid ikke om up to date stand up, men om gammeldags, traditionel børnebogsoplæsning med musikledsagelse.
Jørgen Jersilds smukke underlægningsmusik til Lewis Carrols historie findes i forvejen i en lp-version fra begyndelsen af 50'erne med Dirch Passer som den forlorne skildpadde. Her har vi så fået den i en udgave, der lader sig høre ved århundredets slutning. Men af hvem?
Historien om Alice er muligvis verdens bedste børnebog, hvis de voksne skal sige det. Men de vil utvivlsomt foretrække den i bogform, og jeg kan ikke rigtigt blive klog på, om denne børnebog i grunden er for børn. Episoden med kålormen, der ryger vandpibe, er morsom, ikke mindst udsat for Hauglands omhyggelige stemmeføring. Men hvorfor skal syvsovermusen druknes i tepotten? Det kunne min søn ikke forstå. Dagdrømmen bliver til mareridt - overraskende og svært at kapere.
Det er rart at konstatere, at plader med børnehistorier sat i musik fortsat dukker op, og at de fortsat kan fænge, også i en tid præget af computerspil og Play Stations. Men her var det Lorentzen, der gik rent ind, mens Alice i Eventyrland efterlod blandede indtryk.

*Jørgen Jersild og Lewis Carrol/Flemming Geill: Alice i Eventyrland, Bent Lorentzen: Comics. Aage Haugland og Thomas Eje (fortællere), korsangere og instrumentalister fra Århus Folkemusikskole, Aarhus Symfoniorkester dirigeret af Frans Rasmussen. Danacord DACOCD 501

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her