Læsetid: 2 min.

Danske forældre svigtes

25. marts 1999

Trods regeringsløfter om at opprioritere børnefamilier er de danske orlovsmuligheder ringere end andre landes, viser ny undersøgelse

En fransk, finsk eller svensk mor, der i de tidlige morgentimer stresser på vej til arbejdet med barnet bag på cyklen, har nemmere ved at få lettet presset i hverdagen end en dansk forælder.
Det viser en ny undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, der sammenligner omsorg for børn og ældre i syv europæiske lande: Sverige, Finland, Holland, Tyskland, England, Frankrig og Danmark.
Muligheden for at tage forældreorlov er ringere i Danmark end Frankrig, Tyskland, Finland og Sverige, fordi forældreorloven i Danmark er kortere, og ydelsen kun på 60 pct. af den maksimale dagpengesats, hvilket er betydeligt mindre end i de andre lande.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen satte i sin forrige nytårstale fokus på netop moderen på cyklen og børnefamiliernes stressede hverdag, mens han bebudede bedre forhold. Men der er endnu ikke kommet et samlet udspil fra regeringen.
"I de andre lande har forældreorloven været en familieforanstaltning, hvor man forsøger at få to traditioner til at mødes: At give kvinderne mulighed for at deltage på arbejdsmarkedet samtidig med, at man også gerne ser, at børn vokser op under trygge kår," siger SFI-forsker Tine Rostgaard, der er en af de to forfattere bag undersøgelsen, til Information.
Danmark derimod iværksatte forældreorloven i en tid med høj arbejdsløshed. Det skete altså for at tilgodese arbejdsmarkedets og ikke børnefamiliernes behov.

Uenighed om pres
Desuden er den danske forældreorlov ufleksibel sammenlignet med f.eks. Sveriges, påpeger Tine Rostgaard. I nabolandet kan man sprede orloven over en længere periode samtidig med, at man bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet.
"En lang orlov er ikke nødvendigvis positiv på alle områder. Kvinder risikerer at blive marginaliseret ved at tage for lang orlov. Det bedste er at lave en fleksibel orlov, som man har i Sverige og Norge," siger Tine Rostgaard.
De radikales ordfører på området, Anders Samuelsen har været frontkæmper for en mere fleksibel forældreorlov. Men han ser ingen grund til at presse regeringen for det længe ventede udspil.
"Nu ligger den i Arbejdsministeriet, og de fik jo pludselig travlt med efterlønsreformen. Så jeg har egentlig forståelse for, at det lader vente på sig," siger Anders Samuelsen til Information. Lotte Bundsgaard (S) er derimod ikke tilfreds. Sidste sommer lagde hun sammen med fire andre unge socialdemokrater i den såkaldte Café au lait-gruppe pres på Socialdemokratiet for at få børnene i fokus. "Der skal snart ske noget, så vi får gjort orlovsordningerne mere fleksible. Orloven bør indrettes på børnene og ikke på forældre eller arbejdsmarkedet," siger Lotte Bundsgaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu