Læsetid: 1 min.

Digt på dagen

13. marts 1999

Lyrikeren Jørgen Gustava Brandt fylder 70 i dag

PORTRÆT
Lyrikeren om nogen, Jørgen Gustava Brandt, er dagens 70-års fødselar, men det er ikke i den anledning, han har skrevet et digt, som her offentliggøres for første gang, så Informations læsere bliver digtets førstelæsere. Han har skrevet det for at hylde billedhuggeren og vennen Jørgen Haugen Sørensen og dennes nyeste storværk, en række skulpturer af deforme menneskekroppe, det lidende menneske, som netop nu er udstillet på Glyptoteket i København (til 28. marts).
Dagens fødselar blev hyldet allerede sidste år, da Gyldendal udgav et tre binds værk med udvalgte digte fra alle årene. Gustava, som han kaldes blandt venner, debuterede i 1949 og har siden skrevet lyrik i en stadig strøm af tankevækkende vellyd. Hans var 'den unge mand' - eller en af dem - i Heretica-kredsen (Martin A. Hansen, Thorkild Bjørnvig, m.fl.), det litterære samlingssted lige efter krigen, som igen dannede jorbund for den litterære modernisme med Klaus Rifbjerg som kontroversiel frontfigur med knald på digtene og drengen - og med Gustava Brandt ved siden af, som nok var i familien, men insisterede på langsomheden, som langt senere Milan Kundera. Som om digtene vil sige: Lad os nu lige stoppe en halv og tænke os om - og bemærk i øvrigt skønheden. Stå stille og lyt et øjeblik. Verden giver lyde fra sig, støj, alt for meget støj, men også noget andet. En poesi, som igen avler billeder.
Andre kunstarter har haft hans bevågenhed. Jazzmusikken. Billedkunsten. To af digtsamlingerne udkom med titlen Ateliers. Titlen Jeg mener - jeg ser er Jørgen Haugens titel til skulpturerne, der er ført til ateliers ude i Gl. Dok på Christianshavn. Og nu altså også titlen på et digt, der hylder det, der sker i kunstnerens værksted. En kommentar til den overophedede debat lige nu om moderne kunst. Ikke direkte, men alligevel. Tillykke. Meget er lykkedes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her