Læsetid: 2 min.

Dusty Springfield død

4. marts 1999

En af poppen og rockens stilskabende stemmer er tavs

NEKROLOG
Med Dusty Springfields død tirsdag nat af brystkræft overgår en af rockmusikkens mest toneangivende stemmer til det digitale efterliv, der bliver legender til del i en branche, som vakler mellem yderpunkterne korttidshukommelse og fortidsglorificering.
Den 59-årige Dusty Springfield har prøvet begge dele i en karriere, der startede med plisseret nederdel og kalvekrøset skjortebluse som en tredjedel af The Springfields, en gruppe, den unge Mary Isobel Catherine Bernadette O'Brien dannede hjemme i London-forstaden Hampstead med broderen Dion.
Inspirationen var hentet fra hootenanny, den opdaterede folkemusik, der hærgede amerikanske universiteter de år, og som forplantede sig til Europa hurtigere end det tog at lære at spille "Tom Dooley" på en spansk guitar.
The Springfields tilførte genren en charmerende popaccent og hittede på begge sider af Atlanten med sange som "Silver Threads And Golden Needles" og "Island Of Dreams". Gruppen opløstes i 1963, og broderen gik som Tom Springfield over i pophistorien som ophavsmand til "The Carnival Is Over" og "Georgy Girl", sunget af The Seekers.

Rollemodel
Som solist markerede Dusty Springfield sig fra starten som en stemme, der forenede lidenskabelig længsel med en kvindelig stolthed, der var ganske usædvanlig i popkredse. Samtidig besad hun et rytmisk flair og en dynamik, der gjorde hende til rollemodel for samtidige rocksangerinder. Elvis Presley erklærede sig som fan. Og hendes udlægninger af sange som "I Just Don't Know What To Do With Myself", "Wishing And Hoping" og den oprindeligt italienske schlager "You Don't Have To Say You Love Me" skaffede hende fast bopæl i Hotel Evergreen. Ligesom hun i de år, sammen med Sandie Shaw, personificerede begrebet Swinging London.
Inspirationen fra den sorte musiktradition blev stadig tydeligere, og i 1968 indspillede hun i soulmusikkens Mekka, Memphis, det nu klassiske album Dusty In Memphis med produceren Jerry Wexler.
Singleskæringen "Son Of A Preacher Man" blev et trendsættende hit, og Springfield blev sammenlignet med tidens førende soulnavn, Aretha Franklin og - ikke mindst - omvendt.
Dårlig karriererådgivning og alkoholmisbrug fik i 70'erne Dusty Springfield ud på et sidespor, der længe lignede en blindgyde.
Hun vakte tabloidopsigt, da hun i 1975 sprang ud som lesbisk.
I 1987 blev hun genopdaget af en ny generation af poppedrenge. Singlen med Pet Shop Boys, "What Have I Done To Deserve This", blev et hit, men tjente først og fremmest som genindsættelse af Dusty Springfield i rockens regentrække af sangerinder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her