Læsetid: 2 min.

Eksperter advarer mod skattelempelser til pensionskasserne

18. marts 1999

Der er mangler i en ny rapport fra Finanstilsynet med forslag om skattelempelser for pensionskasserne, mener to pensionseksperter

Finanstilsynets rapport om skattelempelser til pensionskasserne, der blev afleveret til regeringen i går, er ikke god nok. Den mangler både beregninger af, hvad statskassen taber på lempelserne og et afsnit om de EU-retlige konsekvenser.
Sådan lyder kritikken fra to pensionseksperter, der begge anbefaler regeringen at gennemføre yderligere analyser, før Folketinget skal tage stilling til rapportens forslag.
Docent Anders Grosen, der er leder af Institut for Finansiering på Handelshøjskolen i Århus, mener ikke, at Finanstilsynet med den nye rapport lever op til den opgave, som blev stillet af regeringen i december sidste år.
"Det var en del af opgaven at redegøre for forslagenes påvirkning på de offentlige finanser. Før der ligger beregninger på, hvad lempelserne koster i skatteprovenu, kan det ikke forelægges Folketinget," siger Anders Grosen til Information.
Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) undrer økonom Frithiof Hagen sig over, at Finanstilsynet ikke blot gik skridtet videre, når tilsynet allerede havde regnet på konsekvenserne for pensionskassernes skatteindbetalinger.

EU-afsnit mangler
Han påpeger samtidig, at det er nødvendigt at undersøge, hvorvidt løsningsmodellerne er forenlige med EU-retten.
Det var også en del af opgaven fra regeringen.
"Der er en række konkurrencemæssige problemer forbundet ved at give enkelte selskaber nogle favorable vilkår," siger Frithiof Hagen til Information.
Hos Finanstilsynet siger vicedirektør Erik Johansen, der har været pennefører på rapporten, at de eksperter, der stod bag analysearbejdet, ikke havde kapaciteten til at gennemføre beregninger, der kunne vise, hvad det kostede statskassen at give en skattelempelse.
"Det har primært været forsikringsfolk, som har været med til at lave rapporten. Og vi har været mest optaget af at finde frem til gode forslag," siger Erik Johansen.
Han oplyser samtidig, at Finanstilsynet ikke havde tid til at undersøge de EU-retlige aspekter, da Finanstilsynet kun havde godt to måneder til at udarbejde rapporten.
Hos Økonomiministeriet, der har bestilt rapporten, er kommentarerne få.
"Regeringen vil nu studere rapporten og overveje de mulige løsningsmodeller," siger Marianne Jelved ifølge en kortfattet pressemeddelelse.

Må svigte garanti
Baggrunden for undersøgelsen er den stærkt faldende rente, som har gjort det svært for pensionskasserne at leve op til de garantier om afkast på fire procent eller derover, som blev stillet kunderne i udsigt indtil 1994.
Pinsepakken forværrede problemerne, fordi den tidligere realrenteafgift, der var variabel og stærkt faldende, blev omdannet til en fast skat på 26 procent.
Det fik i december Danmarks syv største pensionskasser til at bede Økonomiministeriet om en lempelse. Og det er netop forslag til en sådan lempelse, Finanstilsynet præsenterede i går.

To modeller
Tilsynet foreslår to modeller.
*Den ene minder stærkt om den gamle realrenteafgift, hvor skatten følger med renten ned og med op igen, hvis den stiger.
*Den anden er en art forsikringsordning, hvor selskaberne kan indbetale et beløb og dermed gøre sig berettiget til en skattelempelse, hvis renten falder.
Ifølge tilsynets forslag vil et varigt rentefald give staten et tab af uvis størrelse, mens en efterfølgende rentestigning vil give yderligere penge i statskassen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her