Læsetid: 2 min.

Eksperter betvivler Aukens energimål

4. marts 1999

Vindmøller skal levere 20 procent af al strøm i Danmark om fire år. Tvivlsomt, siger eksperter og spørger, hvorfor Auken skærer i tilskud til vindmøllestrøm

Alt tyder på, at Svend Auken plan om, at vindmøller skal producere 20 procent af al strøm ikke kommer til at holde. Dermed udviskes en del af energireformens grønne profil.
"I dag leverer vindmøllerne omkring ni procent af det danske el-forbrug. Jeg vil godt stille spørgsmålstegn ved, om man kan nå op på de 20 procent i 2003. Det er et meget ambitiøst mål," siger Birger Madsen, BTM Consult i Ringkøbing, der har specialiseret sig i at overvåge og rådgive om udviklingen på markedet for vindmølleproduceret strøm.
Elreformen lægger op til en omfattende liberalisering af elmarkedet, og opstiller den to grønne mål, der skal være opfyldt når reformen udløber i år 2003. Kraftværkerne skal reducere CO2-udslippet med tyve procent og vedvarende energikilder skal producere tyve procent af den danske strøm, lyder vurderingen fra Birger Madsen.
Problemet er, at energireformen reducerer tilskuddet til vindmøllestrøm fra de nuværende 60 øre pr. kilowatttime til et minimum på 43 øre pr. kilowatttime.
"De middelmådige placeringer for nye vindmøller vil ikke blive udnyttet med et tilskud på 43 øre pr. kilowatttime," forudser Birger Madsen.
Mange nye vindmøller på tegnebrættet vil, ifølge Birger Madsen, ikke blive opstillet. En tvivl, som vindkraftkonsulent Lars-Bo Albinus fra Energi og Miljødata i Aalborg deler: "Reformen indebærer, at der ikke vil blive opstillet flere vindmøller i byerne og heller ikke mange på Sjælland", siger han.
Formanden for vindmølleindustrien i Danmark, direktør Karl Gustav Nielsen fra Vestas Wind System er "bekymret for, at opstillingen af danske vindmøller stopper" når tilskuddene til strøm fra nye vindmøller falder fra 60 øre til 43 øre pr. kilowatttime engang i løbet af år 2000.
"Vi kan ikke nå at videreudvikle vore produkter til at lever så meget mere på så kort tid. Tilskuddene skal ligge på omkring 50 øre, ellers frygter jeg, at man ikke kan nå målsætningen på 20 procent," siger Karl Gustav Nielsen.
Regeringen har pålagt elværkerne at opstille vindmøller til havs. Det er dog mere end tvivlsomt, om havmøllerne kan være i drift før reformen udløber i 2003. Det øger presset for at opstille flere vindmøller til lands. Her kan det blive afgørende, om gamle, meget lidt effektive vindmøller skrottes og erstattes af nye møller.
"Det kræver rigtigt gode placeringer med meget vind, før det kan betale sig opstille sig at opstille nye vindmøller. Der står mange gamle og ikke særligt effektive på de gode pladser i Vestjylland," siger Albinus og mener, det "er en betingelse for at nå målet, at der sker omfattende udskiftning af de gamle vindmøller".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her