Læsetid: 2 min.

Estland skal have ny regering

9. marts 1999

Centrum-højre blok af konservative, liberale og socialdemokrater forsøger at danne regering efter estisk valg

De tre estiske oppositionspartier, det liberale Reformparti, det konservative Pro Patria Unionen og partiet De Moderate (der er medlem af Socialistisk Internationale) begyndte i går forhandlinger om at danne ny regering.
Det sker, efter at de tre partier i Estlands parlamentsvalg søndag opnåede 53 mandater ud af de 101 i landets parlament, Riigikogu, fordelt med 18 mandater hver til Reformpartiet og Pro Patria, 17 til De Moderate.
Valgets sejrherre blev ganske vist det venstreorienterede Centerparti, hvis leder, Edgar Savisaar, er veteran i estisk politik.
Partiet fik en kæmpefremgang, blandt andet på grund af mange stemmer fra det russiske mindretal, og opnåede 28 pladser i parlamentet. Alligevel ventes det, at Savisaar bliver så godt som uden indflydelse i estisk politik.

Russere over grænsen
Hans mulige samarbejdspartnere blandt landbo- og andre særinteresse-partier gik nemlig kraftigt tilbage. Og det var ikke nok for Savisaar, at det overvejende russisk-sprogede Forenede Folkeparti overvandt spærregrænsen og kom ind i parlamentet med seks mandater.
Kun 55,8 procent af vælgerne gik til stemmeurnerne ved søndagens valg.
Det er endnu usikkert, hvem præsident Lennart Meri vil give til opgave at danne ny regering. Efter estisk tradition plejer det at være partilederen for det største parti, men Savisaars chancer for at danne regering er lig nul.
Desuden er både Reformpartiets leder Siim Kallas og Pro Patrias Mart Laar sat i forbindelse med ulovlige pengetransaktioner, og selv om ingen af dem er fundet skyldige i lovovertrædelser, kan det skade chancerne for statsministerposten. Den kan i så fald havne hos det mindste koalitionsparti, hos De Moderates Andres Tarand.

Økonomi på skinner
Den nye regerings hovedopgave bliver at sætte økonomien på skinner igen, efter at væksten i sidste kvartal sidste år faldt til lige godt nul. Dertil kommer gennemførelse af tiltrængte sociale reformer og harmoniseringen af Estlands lovgivning med EU's. Desuden skal regeringen sætte gang i økonomiske aktiviteter i det nordøstlige Estland, en region næsten udelukkende beboet af russere og ramt af stor arbejdsløshed.
Landets russisk-talende befolkning skal ikke vente indrømmelser, hvad angår adgangen til at få estisk statsborgerskab, idet i hvert fald et af de kommende regeringspartier, Pro Patria Unionen, har udbredelsen af estisk sprog og kultur som en af sine mærkesager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her