Læsetid: 2 min.

EU halter bagefter USA på kræftområdet

20. marts 1999

Den danske indsats for at finde de stoffer, som mistænkes for at fremkalde kræft,
er ikke god nok, siger førende eksperter

Danmark bør gøre en langt mere aktiv indsats for at undersøge de hormonlignende stoffer, som af mange forskere er under stærk mistanke for at være kræftfremkaldende.
Det siger førende danske kræftforskere.
I dag kender vi til omkring 800 stoffer, som vi ved er kræftfremkaldende. Men det er højst en tredjedel af de stoffer i vores miljø, der kan fremkalde kræft, vurderer Jørgen H. Olsen, overlæge på Institut for Epidemiologisk Kræftforskning, over for Infomation.
Men på trods af at netop de hormonlignende stoffer er under kraftig mistanke for at fremkalde kræft, indgår de ikke i miljøministeriets nye strategi på kemikalieområdet.
"Den danske indsats på området er ikke god nok. Vi burde fra miljøstyrelsens side gøre en langt mere aktiv indsats for at opspore de hormonlignende stoffer," siger Finn Bro Rasmussen til Information.
Han er professor i økologi og miljølære, og en af Europas førende forskere inden for kemikalieområdet.

Amerikanere foran
I miljøstyrelsen forsvarer man den manglende danske indsats på området med, at EU er på vej med en strategi i forhold til de hormonlignende stoffer.
Men det er ikke nok, siger de danske forskere.
"Vi bør tage danske initiativer. Vi kan ikke sidde og vente på at EU udarbejder en strategi," siger professor på Rigshospitalet Niels Erik Skakkebæk og Jørgen H. Olsen samstemmende, og de bakkes op af professor Phillip Grandjean, som er professor på Syddansk Universitet i Odense.
Niels Erik Skakkebæk peger på, at man i USA allerede nu er meget længere fremme på området end man er i Europa.
Amerikanerne er nemlig på vej med en ny lovgivning, som betyder, at alle industrielle kemikalier skal undersøges for hormonforstyrrende effekter.
Ifølge planen vil man i USA starte med systematisk at undersøge de stoffer, som man har størst mistanke imod.

En stor opgave
"Amerikanerne har taget problemet med de østrogenlignende stoffer langt mere alvorlig. I Danmark har vores indsats mest haft form af en punktindsats over for enkelte stoffer. Det har slet ikke den skala, som amerikaner siger, der skal til. Og jeg synes, at det amerikanske forslag ser rigtigt godt ud" siger Phillip Grandjean til Information.
Han er med i den ekspertgruppe, som i påsken skal vurdere den amerikanske plan, inden den formentlig bliver vedtaget.
Men det amerikanske projekt er en stor opgave, som vil tage mange år, og Phillip Grandjean opfordrer derfor til, at vi både i Danmark og i resten af Europa støtter op om det.
"Jo flere lande, der er med til at løse denne opgave jo bedre, og vi bør støtte op om projektet allerede nu, så vi kan få en gennemgribende testning af hormonlignende effekter hos så mange stoffer som muligt " siger han.
Han vurderer, at man med det amerikanske projekt vil kunne vurdere flere tusind stoffer årligt, afhængig af resourcerne.
"Og det vil betyde, at vi vil blive i stand til at finde langt flere af de kræftfremkaldende stoffer, end de fire til fem, vi i dag finder hvert år," siger Phillip Grandjean.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu