Læsetid: 3 min.

EU mod resten af verden

11. marts 1999

Det ser sort ud for danske ønsker om miljø og arbejdstagerhensyn, når nye forhandlinger om verdenshandlen starter til december. I dag er Niels Helveg Petersen vært for en konference om de danske ønsker

Ingen giver danske ønsker om arbejderes rettigheder og miljøhensyn store chancer for at komme med i en eventuelt ny forhandlingsrunde om den internationale handel, når frihandelsorganisationen WTO (World Trade Organisation) skal diskutere spørgsmålet på en ministerkonference til december i Seattle, USA.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen er ellers i dag vært på en konference om danske ønsker og forventninger til de kommende forhandlinger, hvor netop miljø og arbejdstagerrettigheder vil være i fokus.
Om arbejderes rettigheders chancer for at komme med i ny forhandlingsrunde siger en kilde i Geneve, der har fulgt WTO-medlemslandenes fremlæggelse af forhandlingssynspunkter tæt:
"Arbejderes rettigheder har ikke en chance for at komme med i en ny forhandlingsrunde. USA har allerede forsøgt at foreslå det igen i Geneve. Og det blev skudt ned i flammer."

Grøn protektionisme
Information har taget pulsen på forhandlingsprioriteringerne hos flere ambassader i Geneve og Bruxelles. Alt tyder på, at især u-landene - med Ægypten, Indien og Pakistan i spidsen - vil spænde ben for, at arbejdstagerrettigheder som retten til at forhandle og organisere sig i fagforeninger, bliver en del af
det internationale handelssystem.
Også chancerne for at få miljøhensyn med i en kommende forhandlingsrunde vurderes som små af en kilde i WTO:
"Alle u-lande er imod, at miljø kommer med. De frygter, det vil blive brugt til grøn protektionisme," forklarer kilden.
Hvis miljøhensyn skal med i de kommende forhandlinger, skal EU betale for det. Enten med markedsadgang eller penge.
Det synspunkt bekræfter Peter Gakunu, chef for handels og toldsamarbejde på AVS-landenes (gruppen af afrikanske, caribiske og Stillehavslande, red.) sekretariat i Bruxelles. Han siger til Information:
"Vi siger ok til miljømæssig ansvarlighed. Men det er ikke nok at være fælles om at beskytte miljøressourcerne. Vi skal også deles om udgifterne. Nogen må give os kompensation, hvis vi skal forpligte os til at bevare vore miljøressourcer."
EU har allerede i Geneve meddelt de øvrige WTO-medlemslande, at miljø bør med i en ny forhandlingsrunde. Indtil videre har meddelelsen dog ikke modtaget den store opbakning.

Landbrug
I modsætning til arbejdstagerrettigheder og miljø vil landbrugsområdet med sikkerhed blive forhandlet i forbindelse med en kommende forhandlingsrunde.
Når der tales landbrug i forhandlingskorridorerne i Geneve, er det ifølge en kilde i WTO "verden mod EU".
En højt placeret embedsmandskilde på Argentinas WTO-repræsentation i Geneve siger til Information, at EU's told og eksportstøtte skal skæres ned til samme niveau som det, der gælder på industriområdet.
Det vil i praksis sige væk med al eksportstøtte og told på importerede landbrugsprodukter.
Det synspunkt vil få støtte fra USA.
EU's modstand mod alt for store beskæringer af landbrugsstøtten deles af Japan og Sydkorea, Schweiz og Norge.
Og så kan EU gå hen og få støtte i forhandlingerne om landbrugsstøtten fra en uventet kant, nemlig fra Indien, Pakistan og Ægypten. På linje med EU har landene sagt, at det fortsat skal være tilladt med nogen økonomisk støtte til landmændene af det, man i WTO kalder "ikke handelsmæssige-årsager".
Landbrug er nemlig ikke bare en sektor, argumenterer EU og landene. Det er også en livsmåde og et sted, hvor mennesker er beskæftiget.
Indien, Pakistan og Ægypten mener, at fattige lande af hensyn til sociale og beskæftigelsesmæssige forhold og til sikring af deres fødevareforsyning skal have lov til fortsat at yde støtte til deres landbrug.
USA's ønskeseddel er ikke så lang endnu. Til gengæld står der nye ting på den. Amerikanerne lægger op til forhandlinger om beskyttelse af patenter på ny teknologi som internet og elektronisk handel, hvor de vil have bremset indførsel af beskatning af sidstnævnte.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu