Læsetid: 2 min.

EU turde ikke - USA tør godt kritisere Kina

29. marts 1999

For første gang siden 1997 vil USA fordømme overtrædelser af menneskerettighederne i Kina

BOSTON - Den amerikanske regering vil i næste måned fremlægge en resolution på FN-konferencen i Geneve, der fordømmer overtrædelser af menneskerettighederne i Kina.
"Situationen i Kina er drastisk forværret," siger James Rubin, talsmand for USA's udenrigsministerium.
Clinton-regeringen havde oprindeligt håbet, at EU-landene ville tage initiativ til at sponsorere en lignende resolution. Eftersom det ikke bliver tilfældet, har USA valgt at stå alene som kritiker i et FN-forum af Kinas knægtelse af ytringsfriheden.
Sidste år afstod amerikanere og europæere fra at kritisere kommunistiske Kinas overgreb mod systemkritikere, idet Beijing havde løsladt en del fængslede oppositionspolitikere, hvoraf nogle blev sendt i eksil i USA.
En anden årsag til USA's og EU's lavere profil var, at Kina i 1998 underskrev konventionen om civile og politiske rettigheder, men imod forventning har Folkekongressen endnu ikke ratificeret dette dokument.
I dette års landerapport fra USA's udenrigsministeriums om menneskerettighederne verden rundt skærpedes kritikken af Kina.
"I slutningen af 1998 forværredes situationen i Kina mærkbart, da myndighederne slog ned på organiseret politisk modstand. Lempelsen af kontrollen med politisk debat og aktiviteter, som var startet i 1997 og 1998, blev pludseligt indstillet," hedder det.
Mere konkret henviser rapporten til anholdelsen af 30 medlemmer af Kinas Demokratiske Parti i november og fængselsstraffe på mellem 11 og 13 år, som tre partiledere blev dømt til i december.
I forlængelse heraf vedtog USA's senat enstemmigt en dagsorden, der fordømmer Kina "for udbredte og veldokumenterede overtrædelser af menneskerettighederne, tvungen familieplanlægning (abort og prævention, red.) og salg af menneskeorganer fra henrettede fanger."

WTO-optagelse i fare
Den voksende fjendtlighed mod Kina i Kongressen truer med at undergrave Clinton-regeringens bestræbelser på at få Kina optaget i Verdenshandelsorganisationen WTO. Regeringen arbejder på højtryk for at få tingene til at falde på plads, inden ministerpræsident Zhu Rongjis aflægger sit første besøg i Washington den 8. april. I denne weekend rejste USA's handelsrepræsentant Charlene Barshefsky til Beijing.
Den største hindring for en aftale skulle være Kinas modstand mod at liberalisere sin landbrugssektor og især en sænkning af toldtariffer på mejerivarer importerede fra USA. Men Kina skulle på uformelt plan have tilbudt
indrømmelser.
I Det Hvide Hus håber man, at fremlæggelsen af en resolution i Geneve, som ikke har en levende chance for at blive vedtaget af de 53 medlemslande, vil formilde kritiske røster i Senatet. Optagelse af Kina i WTO skal godkendes af to tredjedele af Senatets 100 medlemmer.
Når det er sket, ligger vejen åben for Kinas indlemmelse, idet EU ikke har væ-sentlige indsigelser. Fungerende handelskommissær, Sir Leon Brittan, planlægger dog at rejse til Beijing i slutningen af april for at sikre, at Kina ligestiller EU med USA, hvad angår lavere toldtariffer og udstedelse af næringsbreve til udenlandske virksomheder.
"Præsident Clinton bliver nødt til at demonstrere over for Kongressen, at der ikke bliver givet ved dørene, når det gælder beskyttelsen af ytringsfriheden i Kina. Håbet er, at initiativet kan redde det sino-amerikanske forhold fra kuldsejling," siger en regeringsembedsmand til New York Times.
Selv vil USA imidlertid ikke være fri for kritik på FN-mødet i Geneve. I sidste uge bebudede den tyske udenrigsminister Joschka Fischer, at EU-landene vil fremlægge en resolution, der tager afstand fra "henrettelse af mindreårige, mentalt handikappede og personer, hvis rettigheder under internationale konventioner ikke er blevet overholdt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her