Læsetid: 1 min.

Festen nok engang

8. marts 1999

Thomas Vinterbergs Dogmefilm vandt Bodil som bedste danske film 1998

Bodil
Oscar'en smuttede, men Bodil'en kom i land. Thomas Vinterbergs prisoverdængede Dogmefilm Festen vandt årets Bodilpris i konkurrence med en anden Dogme-film, Lars von Triers Idioterne og Jesper W. Nielsens noget oversete Forbudt for børn.
Otte Bodilpriser blev uddelt i går aftes ved de traditionelle festligheder i Imperial Bio, hvor Peter Mygind - sekunderet af sin mor Jytte Abildstrøm - var toastmaster. Men selv om Idioterne måtte se sig slået af Festen som bedste film, blev Lars von Triers aparte komedie-drama langt fra negligeret ved uddelingerne.
Bodil Jørgensen fik nemlig prisen for bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation som den naive, sårbare Karen, der optages i kollektivet af falske idioter og ene formår at føre teorierne ud i praksis. Og i kategorien bedste mandlige birolle sejrede en anden 'idiot', Nikolaj Lie Kaas, der tidligere har modtaget prisen for sit spil i Søren Kragh-Jacobsens Drengene fra Skt. Petri.
Prisen for bedste mandlige hovedrollepræstation gik til Ulrich Thomsen som den sandsigende søn i Festen, men han fik kamp til stregen af Henning Moritzen, hans perverterede far fra samme film. Også Rasmus Lyberth fra Lysets hjerte og Jens Albinus fra Idioterne var nomineret i denne kategori.

Æres-Bodil til Sprogøe
Bedste kvindelige birolle-spiller blev Anne Louise Hassing som den mest fornuftige i Idioternes kollektiv. Hun vandt i konkurrence med Birthe Neumann og Helle Dolleris fra Festen. Det er også anden gang, Anne Louise Hassing modtager en Bodil. Hun har tidligere fået prisen for sit hovedrollespil i Nils Malmros' Kærlighedens smerte.
Aftenen bragte desuden en æres-Bodil til Ove Sprogøe for lang, betydningsfuld indsats i dansk film, senest i Olsen-bandens sidste stik. Prisen blev overrakt af hans kollega gennem mange årtier, Ghita Nørby.
Også de udenlandske film blev betænkt. Som bedste ikke-amerikanske film valgtes Ken Loach' My Name Is Joe, og den bedste amerikanske film var ifølge de københavnske filmkritikere og filmjournalister Ang Lees The Ice Storm, der bla. udkonkurrerede Titanic og The Truman Show.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her