Læsetid: 4 min.

Film i tv

25. marts 1999

*Peter Weir kom fra Australien til Hollywood, men er heldigvis aldrig blevet et afrettet medlem af filmbyens ellers så ofte konforme instruktørstand. Der er altid et eller andet usædvanligt eller originalt på færde i hans film, senest selvfølgelig i The Truman Show. Også Vidnet fra '85 gør han speciel ved at kontrastere den religiøse Amish sekt med moderne levevis - vel at mærke inden for rammerne af en usædvanlig velfungerende spændingshistorie. Harrison Ford spiller en politimand, som prøver at få oplysninger ud af en otte-årig dreng, der er blevet vidne til et mord. Samtidig skal han beskytte drengen og hans mor, der begge tilhører Amish-folket, en lille enklave, der har skruet tiden i stå og afskærer sig fra nutidens civilisation. Det ender med, at Ford må holde sig skjult hos Amish-folket, for der er korruption i hans egne rækker og fjender overalt. - Vidnet er nervepirrende godt fortalt og for det meste åndeløst spændende, "en af de film, der viser, at Hollywood ikke er blevet helt tømt for gode håndværkere," som Halliwell's Film Guide skriver efter at have givet filmen den sjældne første-karakter - fire stjerner! Den karakterfulde Kelly McGillis spiller Amish-kvinden, som Ford forelsker sig i, og Earl W. Wallace og William Kelley har skrevet det Oscarbelønnede originalmanuskript. Filmen fik desuden Oscar for bedste klipning.
Witness/ Vidnet. TV-Danmark, fredag kl. 20.00-21.55

*Goldie Hawn nu 53 år, fremtrådte ved Oscar-uddelingerne stadig som velpræserveret pjanke-dukke. Men reelt, det vil sige som skuespiller, er hun en målbevidst, dygtig og til tider sjov komedienne, hvilket også demonstreres her, hvor hun sætter skik på et et udisciplineret fodboldhold fra Chicago. En pop-feministisk ønskedrøm instrueret af den talentfulde Michael Ritchie, der især er god til at pointere gennem sin klipning. - Ønsker man at slå benene op og hjernen fra, er denne film en udmærket anledning. Og så medvirker M. Emmet Walsh, altid en god grund til at se en film.
Wildcats. TV-Danmark, lørdag kl. 19.35-21.25

*Kevin Kline er manden, der tilsyneladende kan spille alt - også det sværeste: middel-sensuel, sympatisk hverdagsamerikaner uden særlige kendetegn. At holde interessen fangen i den rolle kræver de specielle yndefulde, musikalske evner, som Kline besidder i rigt mål. Som Dave, der ved forveksling ender som præsident, øser Kline af et perlende kildevæld af munterhed og let anslået, ironiserende naivitet. - Blandt de efterhånden ganske mange film med amerikanske præsidenter hævder Dave sig nydeligt som en gammeldags, Caprask komedie om den uskyldige provins-amerikaner, der lærer storbyens korruption og politiske forræderi at kende. Dave indsættes af magtsyge snoge i Det Hvide Hus som stedfortræder for en slagtilfælde-ramt præsident, selvfølgelig også spillet af Kline. Og filmen kan da ironisere over præsidentens rolle som stråmand og talende jakkesæt, manipuleret af kræfter i kulissen. - Sigourney Weaver som præsidentfrue, Charles Grodin som bedste-ven og Frank Langella som stabschef er med til at gøre Ivan Reitmans komedie til yderst seværdig underholdning.
Dave. TV2, lørdag kl. 21.25- 23.15

*Massimo Troisi var som hovedrolleskuespiller og med-manuskriptforfatter manden, der måske mere end nogen anden sikrede, at Postbudet i '96 kunne få en international position, der kan minde lidt om den, Robert Benignis Livet er smukt har i dag. Det blev til fem Oscar-nomineringer (men kun en enkelt pris) til denne rørende historie om et uuddannet provinspostbud (Troisi), der oplever venskabet og kærligheden ved poesiens mellemkomst. Da den chilenske digter Pablo Neruda går i eksil på en lille italiensk ø, lærer han postbudet at værdsætte metaforens magt og løsgør derved åndelige og sensuelle kræfter i den naive, handlesvage mand. - Massimo Troisi var dødssyg af en hjertelidelse under filmens optagelser og døde umiddelbart efter. Hans stærke udtryk for den livsglæde, der gennemstrømmer figurens ellers så kejtede, tungnemme ensomhed, dominerer filmen og gør den til mere end en lidt for sødladent forenklet fabel. Philippe Noirets køligt beherskede portræt af Neruda holder også sentimentaliteten på afstand. - Filmen er instrueret af englænderen Michael Radford og bygger - meget frit - på en kort-roman af eksil-chileneren Antonio Skármeta, med den oprindelige titel Brændende tålmodighed. Den meget anderledes roman foregår i Chile omkring Allendes magtovertagelse, og har en 17-årig yngling som hovedperson.
Il Postino/ Postbudet. DR2, søndag kl. 20.45-22.30

*Aage Rais 29-årig århusianer, er snart aktuel med en ny ambitiøs spillefilm om jugoslaviske konflikter, På fremmed mark. Han brød i '96 igennem med Anton, en fabel for både børn og voksne om den 10-årige Antons reaktioner på sin jagerpilot-fars død. Den fantasifulde og selvstændige Anton får afløb for sin sorg ved at bygge en flyvemaskine, der skal flyve op til faderen. - Filmen blander med en mærkelig naiv selvfølgelighed det realistiske og fantastiske i sin kærlige indlevelse i Antons savn, der dominerer hans verden. Klart nok bliver han til grin blandt kammeraterne, og blandt dem opstår der intrigescener, der kan minde om en anden århusianer, Nils Malmros. Men Rais rammer sin egen tone mellem det hverdagslige og det fantasibårne. Her er et af dansk films snart utroligt mange talenter - mindre kendt, men hvor længe?
Anton. DR 1, mandag kl. 16.30-17.45

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her