Læsetid: 4 min.

Film i tv

11. marts 1999

*Michael Tolkin gjorde sig fordelagtigt bemærket, da han i '88 udsendte sin indsigtsfulde Hollywoodroman The Player om en lidt for smart producent, der udsættes for anonyme mordtrusler. Robert Altman omsatte den til en djævelsk vittig film efter Tolkins eget manuskript, og Tolkin har selvfølgelig fået stukket i næsen, at hans manuskript til The New Age fra '94 godt kunne have brugt Altmans lette, maliciøse
touch. I stedet har Tolkin selv instrueret - med interessante resultater, mener flere engelske kritikere. - Det er igen en satire over de rige og smukkes materialisme, manipulerende overfladeliv og forvirrede søgen efter åndelige værdier, med Peter Weller og Judy Davis som et ægtepar, der på samme tid mister hver deres indbringende job og i stedet indretter en smart boutique, kaldet Hip-ocracy. - Filmen er blevet kaldt et modigt forsøg, der langt fra er hundrede 100 procent vellykket, men både Peter Weller og Judy Davis roses for træfsikkert spil, og sidstnævnte er jo i hvert fald altid seværdig. Desuden fremhæves Samuel L. Jackson for en skarp præstation i en birolle som en særdeles dygtig fidusmager.
The New Age/ En ny tid. DR 1, torsdag kl. 22.45-00.30

*Joe Dantes genistreger i en noget ujævn produktion er de to muntert hygge-undergravende Gremlins-film. Men også i denne science fiction-farce fra '87 fyrer han nogle knaldperler af, selv om der er længere imellem. Dennis
Quaid spiller en astronaut, der i stærkt formindsket udgave sendes på rejse i en fremmed krop. Legemet tilhører en nørd af en supermarkedsmedhjælper, spillet af Martin Short. Det gælder selvfølgelig om at få Quaid med samt hans forretningshemmelighed uskadt ud af den stakkels Shorts legeme. - Der er mere tempo end vid i farcen, der også forsøger sig med strejf af rigtige gys og ikke vinder det store ved at have Meg Ryan i den kvindelige hovedrolle.
Innerspace/ Min mikromakker. DR 2, fredag kl. 20.00-21.55

*Anjelica Huston hører til de skuespillere, der kan selv. Det har hun gang på gang bevist - og gør det også i dette noget kompromisfyldte drama om cubanske flygtninge i Miami. Hun spiller Carmela Perez, der i '60 undslap Fidel Castros tyranni, dog uden at få sin elskede mand Juan Raul med. Men nu er der gået tyve år, og Juan Raul løslades endelig fra det cubanske fængsel og sætter kursen mod Miami. Her har fruen kastet noget af sin ellers trofaste kærlighed på en lokal politimand, men heller ikke Juan Raul har det helt let med troskaben, idet han efterstræbes af Marisa Tomeis langbenede spitfire girl, Dottie, en rigtig overlever. - Huston bevarer værdigheden og det menneskelige nærvær i en ujævn film, der ikke bliver mere autentisk af, at de medvirkende taler med tyk 'latinsk' accent. Især den engelske (!) Alfred Molina har svært ved at illudere ægte cubaner. Den indiske (!) Mira Nair har instrueret den uegale affære, der såmænd er livlig og underholdende nok, men ikke lever op til historiens muligheder.
The Perez Family/ Familien Perez. TV2, fredag kl. 22.25-00.20

*Lawrence Kasdan, ekspert i sonderinger af moderne angst (Gensyn med vennerne, Grand Canyon), er ikke den fødte westerninstruktør, men han kompenserer delvis for det i Silverado ('85) ved stilsikkert at efterabe genrens ydre kendetegn og faste scener - stærkt hjulpet af en perlerække af dygtige skuespillere: Kevin Kline, Kevin Costner, Scott Glenn, Danny Glover, Brian Dennhy, Linda Hunt, Jeff Goldblum og Rosanna Arquette. Og når han så tilmed kan lægge trumf på med John Cleese som en engelsk sherif (historisk korrekt!), er spillet vundet - så godt som. For de store western-mestre som Ford, Hawks, Mann og Peckinpah kan selv en ferm elev som Kasdan jo aldrig erstatte.
Silverado. TV2, fredag 21.15-23.25

*Erik Balling og Henning Bahs varmede midt i 60'erne op til Olsen-bandeserien med denne agentfilm-parodi, der så afgjort hører til i den bedre ende af tiårets ofte meget jammerlige danske filmunderholdning. Frede-filmen fik dog kun en enkelt forsættelse. Morten Grunwald er i sit es som en meget klumpedumpet, gemytlig dansk agent under oplæring af Ove Sprogøes superpræcise mesterspion. Rollefordelingen er altså ikke helt ulig den man senere nåede frem til i Olsen-banden. Anderledes med det tredie Olsen-bandemedlem Poul Bundgaard, der medvirker i en mere ukarakteristisk rolle som den onde agent Kolick med en uhyggelig springkniv. En skæg parodipræstation, der indbragte ham en Bodil for årets bedste birolle.
Slå først, Frede! TV2, søndag kl. 20.00-21.45

*Hugh Grant - ja, her har vi ham igen - er en engelsk præst, der gør tjeneste i Australien og med sin sippede kone (Tara Fitzgerald) sendes ud på en farlig mission: han skal overtale den kontroversielle maler Norman Lindsay til at trække et skandaløst billede af en yppig kvinde på korset tilbage. Og så går turen til de naturskønne Blue Mountains, hvor maler Lindsay holder til med et mindre harem af dårende dejlige modeller og en mindst lige så dejlig kone. - Grant ser sig selv som frisindet, men går alligevel i baglås over det frie, sensuelle liv i kunstnerkollektivet, mens hans kone slår de erotiske vinger ud og vindes for Lindsays og hans sireners sanse-evengelium. - D. H. Lawrence har indtil flere fingre med i spillet, men filmen kan nydes for både gode præstationer (Grant, Fitzgerald og Sam Neill som maleren) og den australske instruktør John Duigans uhæmmede dyrkelse af feminin ynde.
Sirens/ Sirener. DR 2, søndag kl. 20.50 - 22.20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her