Læsetid: 2 min.

Fire pakker cigaretterom året

6. marts 1999

Ambitiøse målsætninger, kæmpestore behov - forsvindende midler til rådighed

ALMISSER
Årligt giver de rige lande rundt regnet 350 milliarder kroner i u-landsbistand. Populært sagt svarer det til, at der i gennemsnit bliver givet bistand for ca. 120 kr. til hver indbygger i de fattige lande. Det svarer til prisen for fire pakker cigaretter i Danmark.
I dette gennemsnitstal er Kina og Indien ikke regnet med. Selv om der i Indien er flere fattige end i hele Afrika, så får hver inder i gennemsnit ikke udenlansk bistand for mere end 13 kr.
Sammenholdt med problemerne i u-landene foreslår de små beløb som en skrædder i helvede.
I dag lever omkring 1,3 milliarder mennesker i absolut fattigdom ud fra en definition om en indtægt på under en dollar om dagen (ca. 6,8 kr.). Ud over bistanden er der selvfølgelig også private investeringer i u-landene. Men i de senere år har verdens 140 fattigste lande kun tiltrukket sig omkring fem procent af de private kapitaloverførsler.

Mål der siger spar to
"Hvor meget kan man overhovedet forestille sig, at man kan nå i forhold til økomomisk og social opbygning, sikring af miljøet og så videre, når u-landsbistanden er så relativ lille. Hvis vi så tager Danmarks andel i forhold til de mange lande, vi arbejder i, så er vi nede på nogle ganske få kroner til hver indbygger. Alligevel har vi i Danmark for disse ganske få kroner nogle mål, som siger spar to i forhold til et hvilket som helst andet politik-område. Den internationale bistand målt pr. indbygger er ikke andet end nogle ganske få pakker cigaretter og fra dansk side nogle tændstikker, så man må være varsom med store krav", siger lederen af Center for Udviklingsforskning, Poul Engberg-Pedersen.
Professor John Degnbol-Martinussen om samme emne:
"Bistanden er groft underfinansieret. Vi giver alt for lidt i forhold til de behov, som der er. De beløb, vi har set Den Internationale Valutafond stille til rådighed for enkelte kriseramte lande i Asien overgår hele det beløb, som deles ud til alle verdens fattigste lande."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu