Læsetid: 4 min.

Flere i PFA vidste besked

9. marts 1999

PFA's direktionssekretariat fik allerede i september sidste år udførlig besked om, at PFA gav garantier til Thorsens projekter. En filialdirekør i Sparbank Vest gav oplysningerne

Allerede i slutningen af september sidste år vidste direktionssekretariatet i PFA, at selskabet havde stillet en garanti for et af byggematador Kurt Thorsens projekter.
Det oplyser bankdirektør Preben Rasmussen fra Sparbank Vest, som modtog en række garantier, underskrevet med navnet på PFA's topchef, André Lublin.
Han undrer sig samtidig over, at direktør Rasmus Trads i PFA Byg turde at forfalske garantierne. Og at han - i så fald - havde is nok i maven til at gøre det og undgå, at Lublin fik besked.
"Det kan han slet ikke have troet på. For der var jo en masse forskellige instanser, der kunne have anledning til at kontakte Lublin. Både advokater, revisorer og banker," påpeger Preben Rasmussen over for Information.
Sparbank Vest gav et lån på 50 millioner kroner til Kurt Thorsens køb af den såkaldte Nokken-grund i Tuborg Havn. Da Thorsen ikke var kreditværdig skete det på baggrund af en selvskyldnerkaution fra PFA.
Den skulle Lublin skrive under. Og derfor ringede filialdirektør Poul Christensen fra Sparbank Vest's Århus-afdeling den 29. september sidste år til Lublin for at aftale et tidspunkt, hvor PFA-chefen kunne skrive under på kautionserklæringen. Men Lublin var der ikke, og derfor blev Poul Christensen henvist til direktionssekretariatet, fortæller Preben Rasmussen.
"Her talte han med to personer. I første omgang en dame. Hun hentede så en mand, som vi ikke har navnet på, men som formentlig også var på Lublins sekretariat. Ham forklarede man så, hvad sagen drejede sig om. Nemlig, at man skulle have en underskrift på en kautionserklæring vedrørende Nokken," oplyser Preben Rasmussen.
"Der er i hvert fald ingen tvivl om, at der har været mindst én person (udover Trads, red.), der har fået at vide af vores folk, hvad sagen drejede sig om," konstaterer bankdirektøren.

PFA bekræfter
Hos PFA bekræfter informationschef Hans Jørgen Søes, at der var en mand i direktionssekretariatet, der talte med Sparbank Vest.
"Det er rigtigt, men jeg vil ikke give dig nogen navne på medarbejderne i vores sekretariat."
Både André Lublin og Rasmus Trads var til kundemøde i Vejle, og kunne derfor ikke umiddelbart tage sig af sagen. Ifølge Hans Jørgen Søes blev Trads kontaktet af medarbejderen fra sekretariatet, hvorefter Trads tog kontakt til Thorsen.
"Thorsen ringende og fortalte, at han var blevet kontaktet af Rasmus Trads, der havde skældt ham ud, og givet besked på, at man ikke skulle rende til Lublin med sådan noget. Det skulle altsammen gå igennem Rasmus Trads," forklarer Preben Rasmussen.
- Men hvordan har Rasmus Trads fundet ud af, at I har ringet?
"Det er vel Lublins sekretariat, der har båret sagen over til Rasmus Trads. Eller også må Lublin selv have smidt sagen over til Rasmus Trads," vurderer Preben Rasmussen.
Han undrer sig stadigt over, at PFA's direktionssekretariat ikke skulle have fortalt noget til Lublin.
"Det virker jo lidt underligt, at Lublins sekretariat ikke giver ham besked på, at der har været den henvendelse. Det er sådan set det, vi sidder og undrer os over i dag."
Preben Rasmussen undrer sig samtidigt over, at Rasmus Trads overhovedet turde sætte de mange garantier i omløb. For der var masse af muligheder for at blive afsløret.
"Et lån til 50 millioner kroner behandles af bestyrelsen. Og før det, har det allerede været behandlet på vores kreditkontor. Alle ser PFA-garantierne."
- Får I at vide, at PFA-garantierne skal behandles meget fortroligt?
"Næh, næh, der foreligger ikke noget som helst om, at det skulle være særligt fortroligt. Der har været mange, der har kendt til det. Vores revisorer, både interne og eksterne, har set sagen. De går jo de største engagementer igennem."
Og de kunne have kontaktet André Lublin.
Vicedirektør Peter Sylvest Larsen fra Finanstilsynet oplyser, at det sker, at bankernes revisorer kontakter garantistillere.

God grund
Det kunne der have været god grund til. For som vitterlighedsvidner på den garanti, som Sparbank Vest endte med at få fra PFA, var der to ukendte kvinder.
Men selvom det undrede i Sparbank Vest, fandt banken ingen grund til mistanke. For det var det anerkendte advokatfirma, Plesner & Grønborg, der blev sat til at skaffe Lublins underskrift på selvskyldnerkautionen.
Den opgave blev varetaget af advokat Jens Jordahn, som dog ikke selv tjekkede, at Lublin skrev under.
Det oplyser Peter-Ulrich Plesner, der er formand for direktionen hos Plesner & Grønborg.
"Der er ikke klarhed over, hvad der er forløbet. Men det står vel fast, at vi får den leveret med vitterlighedspåtegninger."
"Og det er givet, at vi ikke har set Lublin skrive under," oplyser Peter-Ulrich Plesner.
Hos Politiets Bedrageriafdeling oplyser kriminalinspektør Niels Jørgen Abildgaard, at de to kvinder har skrevet under som vitterlighedsvidner uden at sikre, at det var Lublins underskrift på papiret. Alligevel vil politiet ikke rejse sigtelse imod dem: "Under de omstændigheder, der er til stede, så har vi bestemt, at de ikke bliver sigtet for noget. Men hvis du så udleder deraf, at de har set Lublin skrive under, så er du på galt spor."
Niels Jørgen Abildgaard siger fortsat, at det kun er Kurt Thorsen og Rasmus Trads, der kendte til garantierne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her