Læsetid: 4 min.

Forfattere med bits og bytes

15. marts 1999

Flere danske forfattere prøver kræfter med Internettet, men ikke uden en vis skepsis

LITTER@TUR
"Jeg var meget skeptisk i begyndelsen," siger forfatteren Katrine Marie Guldager, der for kort tid siden har fået sin hjemmeside lagt op på Internettet. En knald-orange side med et sort-hvidt billede af forfatteren tonende frem blandt grafiske ornamenter og forsideillustrationerne fra hendes bøger.
Ideen til at få en hjemmeside fik hun fra en god ven, Johnny, der er grafisk uddannet. Og det er også ham, der har stået for det tekniske og grafiske arbejde på siden.
Her kan man læse noveller, der ikke er udgivet endnu, få smagsprøver fra bøgerne og sende e-mail-beskeder direkte til forfatteren.
"Jeg var primært forbeholden, fordi jeg ikke kunne se en grund til, at det hele skal gå så hurtigt, som det gør med
e-mails og Internettet. Det kan godt virke uigennemtænkt. Bøger er et langsomt medie, og hvorfor kan man i grunden ikke bare sende et brev," spørger hun lidt ud i luften, men svarer hurtigt selv:
"Det er ret praktisk med
e-mails, og der er helt sikkert nogle af dem, der har sendt mig en e-mail, der aldrig ville have skrevet et brev. Det er mere uforpligtende," siger Guldager.
I det stykke tid, hendes hjemmeside har været i funktion, er det især gymnasieelever og lærere, men også almindelig litteraturinteresserede, der er faret til tasterne og har e-mailet til forfatteren.
Katrine Marie Guldager er blevet positivt overrasket og får meget ud af det umiddelbare møde med læserne og deres holdninger til hendes tekster, fortæller hun.

Digt på algoritmer
Andre forfattere går mere frygtløst til værks over for det elektroniske medie.
Eksempelvis eksperimenterer digteren Thomas Thøfner med computergenererede digte. Elektronisk Tekst Produktion, ETP, kalder Thøfner processen, hvor der ved hjælp af godt 100.000 ord og en sælsom algoritme sprøjtes digte ud.
Han indrømmer selv, at de ikke altid giver den dybeste mening, men inspirationer, det er de, hævder forfatteren.
En af Thøfners og computerens digtgenerationer lyder således: "civilklædte tissemænd/fordærver/og deklamerer. //fløjtende pestbefængt,/
overholder pergolagen/alles navneattest."
Sjove og mærkværdige er de, selvom sammenhængen i udsagnene ind i mellem er søgt.
Men egentlig er det tankevækkende, hvordan man leder efter mening og intentioner, selv i en tekst som man ved kun har den betydning, man selv læser i den. Fortalerne for tekstteorier, der netop fokuserer på den mening, læseren møder teksten med, må gnide sig i hænderne over sådan et eksperiment.

Lyd og løgn
Digtmekanikken foregår i 'laboratoriet' på www.poesi.dk. Her kan man også møde litteraturtidsskriftet og forfattergruppen Øverste Kirurgiske, og man kan lytte til seriøse, drevne oplæsninger af bla. Christina Hesselholdt, Jeppe Brixvold, Janus Kodal, Niels Lyngsø og Nicolai Stochholm. Hvis man da ellers har højttalere til sin computer.
I en mindre seriøs afdeling af hjemmesiden kan man boltre sig i halvplatte, halvsjove løgnhistorier, om hvilke bøger der udkommer i det nye årtusinde. De er alle skrevet af
Poul - f.eks. Poul Lise Nørgaard, Poul Peter Høeg. Man fniser lidt over poeternes perfiditeter, men mest af alt ligner det noget, der var sjovt i en brandert. Hvis man vel og mærke var der selv.
Mere sober er Christian Yde Frostholms side. Han var ankermanden bag den populære og nu hedengangne lyrikboghandel, Afsnit P, i Nansensgade i København. Og her kan man svælge i Afsnit P's arkiver og billeder fra udstillinger. Kræs.

Forfatter a/s
En helt anderledes strategi ser man hos de mere markedsorienterede forfattere.
Lars Stadil, der er forfatter til bl.a. romanerne Originalen og I stykker, har banket en biks op i grøftkanten af informationsmotorvejen, idet han ganske enkelt giver internet-surferne mulighed for at bestille hans bøger direkte fra hjemmesiden. For den nette sum af 1200 kr. kan man også tilmelde sig Lars Stadils online-skrivekursus af hele to måneders varighed. Kroner i kassen og forfatterne ud af elfenbenstårnene, sådan!
Søren Damm, der har skrevet romanerne Melodrama og Transit, profilerer sig med et eftertryk, der ikke lader noget tilbage at ønske. Konsekvent gennem hele hjemmesiden kalder han sig selv for "The most famous writer". Hmm. Men lige bortset fra det er siden oplysende. Man kan smage på romanerne, få mere at vide om forfatteren, og så er siden et flot eksempel på ren, æstetisk og funktionel web-grafik.
Også faglitterære forfattere slår deres folder på nettet. Sprog- og argumentationseksperten Klaus Kjøller har en ikke særlig køn, men til gængæld selvironisk hjemmeside. Kjøller klargører åbenhjertigt, at han ikke har familiære relationer til sangeren Povl Kjøller. Og han diskuterer, hvorvidt det giver problemer som universitetsansat at skrive populære bøger. Og det mener han ikke, det gør.

Tålmodige lister
Skulle man føle sig inspireret til at gå på opdagelse på flere forfatterhjemmesider, for ikke at tale om alle forfatterfan-siderne, er det bedste sted at starte Arne Herløv Petersens bogcafé. Det er en hjemmeside med en tålmodig liste med flere hundrede henvisninger til netsider om danske og internationale forfattere, mænd og kvinder, unge og gamle.

*De besøgte hjemmesider:
*http://hjem.get2net.dk/k.g uldager
*www.poesi.dk
*www.lrs.dk/stadil.html
*http://users.cybercity.dk/ ~bdc3664/html/f_home.html
*www.kjoeller.dk/
*Herløv Petersens bogcafe: http://inet.uni2.dk/ ~herlahp/bogcafe.htm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her