Læsetid: 3 min.

Fornyelse uden blodbad i SF

8. marts 1999

SF vil i regering og derfor lægges der op til nye holdninger på områder som EU og den offentlige sektor, men det sker uden blodige interne opgør

Da SF's formand, Holger K. Nielsen, omkring partiets jubilæum i sidste måned ryddede avisernes forside ved at bebude, at SF nu ville i regering, blev han omgående mødt med kritik fra regeringspartierne.
De mente, at SF's økonomiske politik og dogmatiske holdning til den offentlige sektor og ikke mindst partiets EU-politik stod i vejen for, at partiet kunne komme til taburetterne - i hvert fald hvis det skulle ske med deres hjælp.
Det har fået SF'erne til at skrue den regeringsduelige charme på.
Andet afsnit af føljetonen om SF's ønske om at komme i regering var weekendens hovedbestyrelsesmøde.
Her bakkede hovedbestyrelsen nemlig op om Holger K. Nielsen, der har lagt op til en ændring i partiets holdning til EU's udenrigspolitik.
Denne skal ifølge SF'erne styrkes gennem en øget koordinering af medlemslandenes udenrigspolitiske initiativer, så EU kan modvirke det som Holger K. Nielsen kalder "USA's uudholdelige overherredømme".

Ikke kursændring
Hovedbestyrelsen vedtog dog en blødere formulering, end formanden havde lagt op til.
"Jeg glæder mig over, at det blev præciseret, at der er tale om en koordinering og ikke tilførsel af yderligere kompetence til EU," siger en af partiets markante EU-skeptikere, Per Gustavsen, der stod bag opblødningen, til Information.
Han afviser, at der skulle være tale om en kursændring i partiets EU-politik.
"Vi har hele tiden været i mod mere kompetence til EU, og det er vi stadig," siger han.
Men EU-tilhænger og kandidat til Europa-Parlamentet Pia Olsen, mener, at der er tale om en virkelig markant ændring.
"Der er ret stor forskel. Fra at man slet ikke vil have udenrigspolitik ind i EU, til at man taler om at koordinere den," siger hun. Om det blev den ene eller den anden formulering er ifølge hende ikke så afgørende.

Udspil til pinse
Emnet gav ikke anledning til de store opgør, ligesom heller ikke det andet store punkt på weekendens dagsorden - holdningen til den offentlige sektor og ikke mindst udlicitering - fik SF'erne til at gå i kødet på hinanden.
Ifølge flere af de hovedbestyrelsesmedlemmer, som Information har talt med, er der udbredt enighed på området, når diskussionen bliver konkret og ikke er reduceret til at handle om for eller imod udlicitering som begreb.
Også i holdningen til den offentlige sektor og velfærdssamfundet har partiets formand i weekenden lagt op til en ny profil, og understregede i Politiken søndag behovet for at prioritere snarere end blot at udskrive større skatteregninger, og han afviser ikke længere udliciteringer.
Partiet har nedsat en gruppe, der skal se på området og komme med et udspil til landsmødet i pinsen.
Enkelte medlemmer havde lagt op til, at tidligere gruppeformand Steen Gade skulle sættes på plads på mødet. Han har tidligere kritiseret SF for at være for dogmatisk og have for mange automatreaktioner i diskussionerne om udlicitering.
"Jeg fik noget kritik, som jeg svarede på. Men det var ikke voldsomt eller dramatisk. Personligt har jeg haft svært ved at forstå, hvad jeg har gjort galt. Alt det, jeg har sagt til Information, sagde jeg i min tale til jubilæet og der fik jeg det største bifald, jeg længe har fået. Jeg har ikke ønsket at kritisere nogen personligt, men kun partiet. Og det er jo også mig selv," siger Steen Gade, der ikke føler sig sat på plads.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu