Læsetid: 2 min.

Fortsat minister-nej til somaliere

15. marts 1999

Stadig intet svar på, om Holland vil tage 41 somaliere, der tidligere har søgt asyl der

De 41 somaliere, der har fået inddraget deres opholdstilladelser, fordi de tidligere har søgt asyl i Holland, har "ikke noget opholdsgrundlag".
Det siger indenrigsminister Thorkild Simonsen i et svar til folketingsmedlem Sørens Søndergaard fra Enhedslisten. Spørgsmålet blev rejst, fordi somaliernes "opholdsgrundlag" er afgørende for, hvorvidt de har ret til sociale ydelser i Danmark.
Docent, dr. jur. Jens Vedsted-Hansen, Københavns Universitet, har tidligere sagt til Information, at somalierne efter hans opfattelse har "processuelt lovligt ophold i Danmark" og er berettiget til kontanthjælp.
Søren Søndergaard og Pernille Frahm fra SF havde stillet en række spørgsmål om de somaliere, der kom i klemme, fordi de blev frataget deres sociale ydelser, efter at deres opholdstilladelser var blevet inddraget.
Opholdstilladelserne blev inddraget, fordi de danske og de hollandske myndigheder ved at sammenligne hundredevis af fingeraftryk konstaterede, at en række somaliere havde været i Holland, inden de kom til Danmark. Nogle af somalierene havde i mellemtiden fået asyl i Danmark.
Nu strides de danske og de hollandske myndigheder om, hvem der har ansvaret for somalierne. Holland har senest 4. februar 1999 sagt nej til at modtage dem efter reglerne i Dublin-konventionen. Derefter præciserede Danmark den 26. februar via den danske ambassade i Haag, at man ikke har henholdt sig til Dublin-konventionen - da somalierne kom til Danmark, før den trådte i kraft. Danmark henviser til "det internationalt anerkendte princip om første asylland".
Chefen for Udenrigsministeriets Flygtningesekretariat Svend Wæver oplyste fredag til Information, at der endnu ikke foreligger svar fra Holland.
I et svar til Pernille Frahm skriver Thorkild Simonsen, at det efter Rigspolitiets opfattelse ikke "kan antages at være udsigtsløst, at Holland meddeler de pågældende indrejsetilladelse".
I mellemtiden må de 41 somaliere - heraf seks børn - leve for de kost-, tøj- og lommepenge, som asylansøgere får. Udlændingestyrelsen har dog - efter at sagen kom frem i medierne - åbnet mulighed for, at de i visse tilfælde kan få dækket deres husleje, hvis de ikke allerede har måttet forlade deres lejligheder og værelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her