Læsetid: 3 min.

Han forvandler bly til guld

8. marts 1999

Van Morrison synger igen om hjerte og ikke mindst smerte, så det lyder som en besværgende renselsesproces

NY CD
Det er sådan set det samme hver gang - stemmen, der river hjertesorger op med rode, melodierne, der lyder som selvudløsende variationer over det samme tema om lidelse og uforløst lyst, isprængt øjeblikke af naturstridig optimisme, der rammer lytterens øre på samme måde som øjet blændes af lykke ved det overrumplende møde med en lysning i en skov, der ellers tog sig så endeløs labyrintisk og mørk ud.
Der drejer sig om Van Morrison, naturligvis, og hans nye album Back On Top, og så er der alligevel sket noget de senere år.
Højstemtheden og den religiøse mysticisme er tonet ikke så lidt ned, og musikalsk er Morrison vendt tilbage til den rudimentære rhythm & blues, han fik ind med teenager-øllene i Belfast, komplet med Mose Allison-manende mundharpe, honky tonk-klaver, men også med sprød, akustisk guitar og noget så paradoksalt som et new age-æterisk Hammond-orgel, der forhindrer, at der går purisme og retro i den.

Tilbagespoling
Denne stilistiske tilbagespoling har igen fået Morrison til at skrive sange, som er andet end recitationsegnede melodiske mantraer eller småjazzede improvisationer med keltisk ekko.
Tendensen bliver til en permanent tilstand på Back On Top, som er endnu mindre misantropisk og melankolsk end 1997-forgængeren The Healing Game. Ja, det er lige før Morrison lyder lykkelig af og til. På trods.
Slutsangen "Golden Autumn Day" kunne have indledt pladen. Sangeren er blevet slået ned af nogle bøller, og føler nu ekstra stor lyst til livet. Han suger efteråret ind som en blomst, der trænger til vand. Han er lige ved at bilde sig ind, at han er i paradis, og synger lige sådan.
Og på titelnummeret føler han sig ligefrem helt på toppen, men ved så godt, at man så ikke kan komme højere op.
Det fine ved begge sange er, at sangeren får det godt gennem sig selv. Han er 'kun' forelsket i livets muligheder. Og vil bruge dem fuldt ud. Men selvfølgelig er det sjovere med en kvinde ved sin side, og en Morrison-plade ville ikke være en Morrison-plade uden ulykkelig kærlighed.
Vældig og vemodig så violinerne tykner til i tragedie er "When The Leaves Come Falling Down" med det sigende anslag:

I saw you standing
with the wind and the rain
in your face,
and you were thinking
'bout the wisdom of
the leaves and their grace
when the leaves
come falling down,
in September
when the leaves
come falling down

Og så oprulles en kærlighedshistorie i stikord, der ender som Amors brugte pile i det forpinte bryst på enhver, der har oplevet at være mere forelsket end elsket - Paris, boulevarderne, Chet Baker på grammofonen, sandstrandens skiftende farver, en støvregn a la Verlaine - og Morrison, der synger sit bristefærdige hjerte ud. Som finder han trøst i selve besværgelsen af savnet.
Mindre poetisk, men nok så indtrængende er "Reminds Me Of You", en regulær blues, som lyder som var den resultatet af et samarbejde med Lou Reed og Bob Dylan:

Ain't going down,
no more to the well and
sometimes it seems
I'm going to hell
you'll find me knocking,
on your front door,
but I don't have nothing to
sell no more...

At kende Van Morrison er vist ikke altid at elske ham. Han giver ikke køb på sit allerinderste - på den Sam Cooke-lignende New Biography spørger han f.eks. polemisk, hvordan forfatteren til en ny bog om ham kan vide mere om ham end han selv, der knap kan huske en uge tilbage. Men Back On Top er alligevel et album, hvor Morrison indvier os i en smerte, der er lige så dyb som den er sjælsrensende.
Disse sange gør det til at forstå, hvorfor han et sted synger om, at hans arbejde er at forvandle tyngende bly til guld. Van Morrison er det nærmeste rocken kommer en succesfuld alkymist.

*Van Morrison: Back On Top. Producer: Van Morrison. Virgin. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu