Læsetid: 3 min.

Fremtidens teknologi bliver kvindelig og hjertelig

8. marts 1999

I fremtiden vil vi skulle udvikle teknikken med hjerterne, spår kvindelig ingeniør

TEKNIK
Fremtidens samfund bliver et 'følelsessamfund', hvor kvindelige værdier og kvaliteter slår igennem, og magten vil få en ny dimension. Det spår en række kloge hoveder i hvert fald, og bl.a. ud fra den spådom vil en række forskellige kvindegrupper i aften på Statens Museum for Kunst lufte deres drømme, tanker og visioner for det næste årtusinde ved arrangementet, Kvinder ved årtusindets rand.
Den 13. og sidste i talerækken er Ulla Röttger, der er medlem af Ingeniørforeningens Kvindeudvalg. Umiddelbart svarer ulykkestallet 13 meget godt til fagets krise, som ikke ser ud til at blive mindre, hvis ikke følelser, fornemmelser og bløde værdier slår endnu mere igennem.
Men Ulla Röttger er ikke pessimist. Under overskriften "Hjerternes teknologi" ser hun nemlig en positiv fremtid for de tekniske og videnskabelige fag - og for kvindernes rolle heri.
"I dag ser vi, at mange siger nej til f.eks. gensplejsning, og det bliver mere og mere accepteret at sige nej. Jeg vil ikke sige, at det er uargumenteret, men det er følelsesmæssigt baseret, og man accepterer i højere grad, at der er en befolkning eller en kundegruppe, der siger nej. Og det tror jeg vil trænge igennem hos de ingeniører, der sidder og udvikler. De vil have det på rygraden og reagere på det og være på forkant," siger Ulla Röttger.
"Det er derfor, jeg siger, at det er mere med hjertet, for den, der sidder og udvikler, har jo også et hjerte og nogle fornemmelser for, hvad der er godt, og hvad der er skidt. Intuition og fornemmelse og de mere uvidenskabelige ting vil vinde mere og mere indpas," spår hun.
Derfor mener hun også, at faget vil blive mere interessant for kvinderne, ligesom der omvendt vil opstå et større behov for de kvindelige evner.
"Jeg tror ikke, at den enkelte dimsedut vil ændre sig, for der er jo nogle fysiske love, som bestemmer. Men den står jo ikke alene. Den indgår i en sammenhæng, hvor der i sidste ende sker en interaktion med nogle mennesker. Og det er der, man skal bruge de følelsesmæssige og intuitive fornemmelser for, hvordan det bliver så brugervenligt som muligt, og hvor man tænker på, hvad det betyder for vores miljø - og så være på forkant med udviklingen," forklarer hun.

Penge i mangfoldighed
Men også erfaringer fra USA gør Ulla Röttger optimistisk på kvinderne og fagets vegne. I øjeblikket vinder en ny form for management nemlig frem, som kort og godt går ud på at skabe mangfoldighed. Jo flere etniske grupper, jo flere forskellige religioner og i det hele taget jo flere forskellige former for personer, du kan få ind i en virksomhed, jo større bliver fortjenesten, viser erfaringerne.
"I USA breder det sig mere og mere, og det tror vi også, vil ske herhjemme. Og mangfoldighed handler jo også om at få flere kvinder ind i fag, hvor de ikke er i forvejen," forklarer hun, der dog ikke tror, at kvinderne i starten af det ny årtusinde vil strømme til de tekniske og naturvidenskabelige fag. Men følelsessamfundet vil vinde indpas på et tidspunkt, mener hun, hvilket dog ikke betyder, at mændenes egenskaber bliver værdiløse.
"Det, der typisk karakteriserer mændene, er, at de er mere målrettede og konkurrencebetonede, og på den måde lidt mere aggressive i deres måde at gøre tingene på. Og det betyder måske, at man kommer lidt længere, hvis man skal udvikle noget. Drivkraften og det logiske og rationelle skal også være der," mener Ulla Röttger, der ved aftenens arrangement dog må nøjes med de kvindelige egenskaber. Men hun ser frem til det uvante selskab.
"Jeg synes, det er vigtigt, at den tekniske side også markerer sig ved sådan et arrangement, for det er måske ikke lige det, man forbinder med ingeniører. Men vi vil gerne have kontakt til de andre, der arbejder med kvindespørgsmål, og det her er vist første gang, der er sådan et bredt arrangement med så mange forskellige kvindebevægelser og noget af fagbevægelsen."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu