Læsetid: 4 min.

Den frie fugl lettede ikke

15. marts 1999

Brøndby lod sig ikke påvirke af FCK-nyerhvervelsen Brian Laudrup, som rutineret analyserede 2-3-nederlaget: "Vi glemte at dække op i ti minutter"

FODBOLD
Der var spillet tre minutter, og det var tredje gang han rørte bolden, Laudrup.
Nogen havde serveret bolden til ham på højre side af banen, og Brøndbys tilhængere var begyndt at buh'e kolossalt støjende og respektløst. Laudrup trak lidt frem og tilbage, før han stak et par meter mod Brøndbys baglinje og gjorde det, der ser så legende let ud: Sendte bolden højt og præcist ind over mål med en kattepotebevægelse, som kun Laudrup kan gør det. Den landede for fødderne af Niclas Jensen, der tog et ryk og sparkede hårdt og fladt i mål.
Det lignede en straffeaktion fra Brian Laudrup - "Opfør jer ordentligt!"
Det var sidste gang, de skreg sådan ad ham på Brøndby Stadion i går aftes.

Interludium
Tidligere på dagen overhørte Information en samtale mellem tre mænd på en lille café i Store Kongensgade. Emnet var Brian Laudrup, og to af mændene var af tyrkisk afstamning og rullede godt på r'erne, når de udtalte fodboldstjernens navn: "Hvad er det... FCK har købt Brian
Laudrup?" spurgte de med undren.
Den tredje mand var af oprindelse dansk. Han var klædt varmt på til Faxe Kondi®-Superliga-premieren og snakkede ublufærdigt højt om "Folehaven" og noget om at "køre ud forbi Bella Center", før han blev afbrudt af sin mobiltefon, hvis ringetone var indstillet til at opføre
Bachs Sarabande. Efter opkaldet forklarede han andægtigt sine to tilhørere, at de penge, som Flemming Østergaard (FCK's omstridte direktør) havde givet ud for Laudrup, ville komme mange gange tilbage i form af omtale og sponsorpenge.
De nåede at nikke i forståelse.
Så ringede en tyrkisk mobiltelefon med Henry Mancinis tema fra filmen Den Lyserøde Panter.

Brøndby-dominans
Desværre for FCK kom Brøndby igen med tre glimrende mål på stribe ved bl.a Turbo-Bent (en overgang også kendt som Trabi-Bent) Christensen, der foran mål smækkede et indlæg fra Ole Bjur ind bag målmand Thomas Gill.
Samme Bjur satte sig på aftenens smukkeste mål - en ren perle; efter 21 minutters tid nærmest spadserer han forbi to-tre mand inde i feltet og fanger fra cirka 12 meter den iøvrigt generelt noget udeltagende Gill på det forkerte ben, og bolden triller ind bag ham.
Efter et tvivlsomt straffespark begået mod Brian Laudrup fik FCK reduceret, så Brøndby i sidste ende kun vandt 3-2. Hvilket må siges at være fortjent.

Interludium II
Jeg kunne ikke få øje på FC Københavns direktør, Flemming Østergaard (af fansene kaldet 'Don Ø' i vrimlen, men ville gerne have tjekket hans fjæs efter kampen.
Med de kontanter, der er kommet på bordet i FCK med hans tilstedeværelse skulle alt jo gerne vindes.
Han var gæst i interviewprogrammet Kronsj på P3 tidligere på dagen. Det lykkedes værten at bringe os tættere på Østergaard, der med sin forurettede og defensive stemmeføring (der af og til tenderer det grådkvalte) fremstår lidt urund og stiv i betrækket.
Han har - måske med rette - været under angreb for at skabe storindustrielle forhold i Superligaen på bekostning af summende klubånd, folkelighed og bajere på lægter og i omklædningsrum.
I radioprogrammet huskede han at gøre det, som Brøndbys direktør altid har været fabelagtig til: At takke klubbens mange fans, som er "fantastiske" i både med- og modgang. Og til de kritiske røster blandt kolleger i Superligaen gentog han P.H.-citatet, som han allerede havde fyret af i Weekendavisen: "Det danske følelsesregister spænder vidt, lige fra misundelse til skadefryd."
Det korte af det lange er, at FC København efter børsintroduktionen har en egenkapital på 400 mio. kr., 129 ansatte, en bugnende fanklub og en omsætning på 160 mio kr. sidste år.
Og uden store kroner i kassen, ingen Brian Laudrup i Danmark.

Håndtryk til onkel Ebbe
Brian Laudrup, som Don Ø i radioen kaldte en 'ydmyg' mand "med sine meningers mod" og 'et løft' for klubben, viste glimtvis, hvad det er han kan. Hans onkel Ebbe (Skovdahl, Brøndbys træner) som han løb hen og vekslede håndtryk med lige før kampstart, havde valgt ikke at give ham overfrakke på. Han var en fri fugl.
Fuldstændig uanfægtet af Brøndby-tilhængernes primitive tilråb havde Laudrup en del lækre hælafleveringer og effektive ping-pong-spilninger på tapetet. Men som han sagde i en af de utallige artikler om dette fodboldbrag, dette clash mellem giganter, som kampen blev gjort til i medierne, plejer han først at brillere en måned inde i turneringen.
Da han løb på banen efter pausen, var han den mest snavsede af FCK's spillere. Brøndby havde ikke været flinke ved ham. Men de blå-gule vandt på den blanding af fight og flydende spil, som holdet har opdyrket de sidste 10 år. FCK har - mand for mand - et bedre fodboldhold, men mangler stadig at ryste det, der ligner forkælelse af sig, før spillet kommer op at ringe.
Hvad kan man ellers sige om denne råkolde aften på Vestegnen?
nKun to på banen spillede i korte ærmer i kulden - Brøndbys John 'Faxe' Jensen og FCK's Henrik 'Store' Larsen. Måske har de mange års slid gjort dem til masochister.
nBrøndbys cheerleader-kor, der underholder i pausen, er lettere overvægtigt.
nKampen var en god start på en spændende sæson.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her