Læsetid: 2 min.

Fyret forsker fastholder gen-risiko

17. marts 1999

Mine forsøg viser, at der er en risiko med ukendt årsag ved selve den gensplejsede kartoffel, siger forskeren Arpad Pusztai

Den skotske gen-forsker, Arpad Pusztai, står fast: Et eller andet er gået galt ved gensplejsningen af kartofler som gjorde hans forsøgs-rotter syge.
"Jeg blev selv meget overrasket over resultatet," sagde Arpad Pusztai, da han i går besøgte Danmark, inviteret af Enhedslistens gruppe på Christiansborg.
"Og jeg kan forsikre jer, at det ikke er selve indholdet af lectin, der gjorde udslaget. Det er undersøgt meget, meget grundigt i seks år."
Gensplejsningen gik ud på at overføre et gen fra vintergækker til kartofler, så kartoflen ligesom vintergækkens løg (og mange andre planter) selv kan forsvare sig mod insektangreb.
Stoffet lectin skulle udskilles i så små mængder, at det var ufarligt for mennesker og dyr, men alligevel holdt skadedyrene væk.
Pusztai arbejdede ved forskningsinstituttet Rowett i Aberdeen på at forbedre teknikken ved risikovurdering.
Da han i august sagde i tv, at han ikke selv ville spise kartoflerne, efter det han havde set hos rotterne, blev han fyret. Hele afdelingen blev lukket, og alle data på medarbejdernes computere blev indsamlet af lederne. Derefter blev computerne fjernet.
I oktober fik Pusztai dog en del af sine data tilbage. De ligger nu, syv kg i alt, hos komiteen for videnskab og teknologi i det britiske underhus.
"Bortset fra mig og Parlamentet, er der ingen der har adgang til mine data nu. Derfor bør den videre diskussion vente til rapporten fra parlamentsudvalget i maj," siger Arpad Pusztai.
"Jeg var naiv. Det er jeg ikke mere. Hvert eneste ord, jeg siger, bliver tillagt en uhyre politisk vægt, på grund af de kommercielle interesser, der er på spil. Det er en ulykkelig situation."
Pusztai er sikker på, at den genetisk ændrede kartoffel var blevet godkendt og frigivet, hvis han ikke havde opdaget at forsøgsrotterne tog skade.
Selve næringsværdien og sundhedsvurderingen af genetisk modificerede planteprodukter sker nemlig ud fra en sammenligning. Hvis den gensplejsede kartoffel i det væsentlige indeholder de samme næringsstoffer mv. som den oprindelige, så godkendes den. Den betingelse var faktisk opfyldt, påpeger Arpad Pusztai.
Pusztai fik dyrket den oprindelige kartoffel og den genmanipulerede under identiske forhold. Så fodrede han rotter med tre menuer: Den almindelige kartoffel, den gensplejsede med vintergæk-genet og igen med den almindelige, men tilsat samme mængde af lectin, som der findes i den gensplejsede. Maden blev både serveret rå og kogt.

Forsøgsdyr
Kritikere indvender blandt andet, at forsøgsdyr vil reagere mærkeligt, når man fejlernærer dem så systematisk. Især kritiseres forsøgsserien med rå kartofler, som under alle omstændigheder indeholder giftstoffer. (New Scientist 6. marts).
Men Pusztai, som er en erfaren videnskabsmand med flere hundrede videnskabelige artikler og tre bøger bag sig, fastholder, at forsøgene var korrekt gennemført og at hans konklusion er holdbar. Rotterne fik bl.a. forstørrede bugspytkirtler og testikler, samt svækket immunforsvar - og det kan udelukkes, at det skyldes lectinet.
Den beregning, der er lavet på grundlag af hans data, er blevet analyseret og bekræftet af uafhængige statistikere, siger han.
Han siger, at Monsanto har gennemført lignende forsøg med fodring af dyr med gensplejsede organismer, men aldrig offentliggjort dem.
Hans egen undersøgelse er den eneste af sin art, siger han. Og tilføjer: "Hvis man ikke gennemfører den slags undersøgelser af de genetisk modificerede fødevarer, bruger man i virkeligheden mennesker som forsøgsdyr."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her