Læsetid: 3 min.

Hjemsendt tamil måtte bestikke for at blive løsladt

16. marts 1999

Ung kvinde brugte 3.000 kroner på at slippe fri, da to danske politifolk havde overladt
hende til kolleger i Sri Lanka

"De danske politifolk havde lovet mig, at de ville aflevere mig til min familie. Det gjorde de ikke. De forlod mig, mens jeg var til afhøring hos Sri Lankas politi."
Det siger Tharsini Thatshanamoorthy, der lørdag blev tvangsmæssigt udsendt til Sri Lanka efter at have fået afslag på sin asylansøgning i Danmark.
Tharsini Thatshanamoorthy, der fylder 19 i dag, blev søndag aften løsladt efter fem timers afhøring og tilbageholdelse i Colombo. Men først måtte hun betale 3.000 danske kroner i bestikkelse, fortæller hun. Hun er tilsagt til at møde i retten i Colombo den 23. marts.
"Jeg havde nogle penge med fra Danmark. Danske kroner. Politiet sagde, at jeg ikke måtte sige til andre, at jeg havde betalt dem," siger Tharsini Thatshanamoorthy.
Det lykkedes mandag Information at få telefonisk kontakt med Tharsini Thatshanamoorthy, der opholder sig hos sin mands venner i Colombo. Under opholdet i Danmark har hun lært sig at tale et letforståeligt dansk.

Lyder forkert
Kriminalinspektør Jørgen Tagge, leder af Den Centrale Politiafdeling under Rigspolitiet og chef for de to kriminalassistenter, der ledsagede Tharsini Thatshanamoorthy til Colombo, afviser at kommentere hendes forklaring, før politifolkene har aflagt rapport: "Men det lyder lidt forkert i mine ører, at de skulle have lovet den slags," siger Jørgen Tagge.
At Tharsini Thatshanamoorthy måtte bestikke det srilankanske politi, indgår ikke i den redegørelse, der er tilgået de danske myndigheder fra Danmarks honorære konsul i Colombo, Palle Rasmussen.
"Jeg har fået at vide, at hun - da hun ankom søndag - blev bedt om at følge med kriminalpolitiet for questioning. De mistænkte hende for muligvis at have en eller anden forbindelse til terrorister og den slags. Hun blev fremstillet for en dommer og løsladt," lyder Palle Rasmussens referat af de srilankanske myndigheders oplysninger. Ifølge den politimand, konsulen har talt med, er Tharsini Thatshanamoorthy ikke sigtet, og der er ikke betalt kaution i forbindelse med løsladelsen.
Tharsini Thatshanamoorthy blev pågrebet, da hun torsdag i sidste uge henvendte sig på asylcentret i Them i Midtjylland for at hente sine lommepenge hos Dansk Røde Kors.
På centret ventede to kriminalassistenter, som frihedsberøvede hende. Lørdag blev hun udsendt med fly via Sofia til Sri Lankas hovedstad Colombo.
Det srilankanske kriminalpoliti stillede hende spørgsmål om hendes familieforhold og om, hvorvidt hun havde begået kriminalitet:
"Jeg sagde, at jeg ikke havde gjort noget," siger Tharsini Thatshanamoorthy, der nu leder efter en advokat, som kan repræsentere hende i retten 23. marts.

Frafaldet
Konsul Palle Rasmussen oplyser, at sagen mod den 17-årige Vijitha Selliah, der blev sendt til Colombo for en uge siden, er frafaldet. Oprindelig havde de srilankanske myndigheder bedt hende møde i retten den 20. april, efter at hun sidste mandag blev løsladt mod kaution.
At de to unge kvinder begge er blevet tilbageholdt og afhørt af kriminalpolitiet, er ifølge konsulen en ændring i forhold til tidligere:
"Jeg ved ikke, om det skyldes, at politiet har fået nyt personale. Det ser ud, som om der er sket en forandring i proceduren. Tidligere kunne folk rejse ind uden så meget palaver, hvis de kom ledsaget af to danske politibetjente. Nu ser det ud, som om det tiltrækker opmærksomhed, når de kommer eskorteret af to politibetjente, og så kommer de ind i en slags forhør," siger Palle Rasmussen.
Konsulen afviser, at de to unge kvinder risikerer yderligere vanskeligheder med det srilankanske myndigheder, medmindre de begår noget kriminelt fremover.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her