Læsetid: 3 min.

Holberg på internettet

5. marts 1999

Klassikere som Saxo, Holberg og Grundtvig har fået en renæssance på Internettet - her kan man nemlig hente bøgerne direkte

LITTER@TUR
Man behøver ikke nødvendigvis at begive sig ud i vinterkulden for at gå på biblioteket. Faktisk kan man sidde lunt derhjemme med en kop kaffe og hente bøger og information fra bøgernes verden hjem fra internettet.
Både private, organisationer og biblioteker lægger flere og flere bøger ud på Internettet i fuld tekst, såkaldte etexts.
Selvklart er det ikke de allernyeste bøger, man finder i fuld tekst derude. Men derimod kan man f.eks. på Det kongelige Biblioteks hjemmeside få opfrisket klassikere som Holbergs Komedier, Ewalds Levnet og Meeninger, Mathilde Fibigers Clara Raphael og Herman Bangs Stuk.
Problemerne i forhold til forfatterrettigheder er formodentlig hovedårsagen til, at man kun finder fulde udgaver af klassikere og ikke af nyere bøger på nettet.

Tusinder af titler
Det svenske Projekt Runeberg, der er et samarbejde mellem studerende og Linkjöping Universitetsbibliotek, har foreløbig lagt over 200 klassiske nordiske titler på Internettet til fri afbenyttelse. Heriblandt kan man finde tekster af Strindberg, Grundtvig, Selma Lagerlöf, Peder Palladius og Saxo.
Sider som denne gør bestemt tanken om, at Internettets udbredelse skulle blive bogens død, til skamme.
Runeberg-projektet bygger på frivillige kræfter. De fleste er studerende fra computerklubben Lysator, der i deres fritid bidrager til at indvie verden i den nordiske litteraturs skatte.
Fra Runeberg hjemmesiden kan man også klikke sig videre til mange andre elektroniske fuldtekst-biblioteker, eksempelvis det amerikanske Projekt Gutenberg, som har et rigt udvalg af verdensklassikere, og The on-line books page med henvisninger til over 8.000 fuldtekst-bøger.
Man skal ikke være særlig vægelsindet, før man som bognørd mister modet midt i alle tilbudene. Sartre og hans tanker om de fatale valgsituationer har ikke levet forgæves. På en enkelt hjemmeside er der åndelig føde til flere generationer af læseheste, så man må gå frem med en vis fasthed i blikket.
Nogle vil måske også hævde, at det ikke besidder den samme charme endsige komfort at skulle læse Saxos Danmarkskrønnike eller Shakespeares skuespil på skærmen eller på kølige A4-ark fra printeren. Men nu har man altså muligheden. Er man mere lun på tanken om at kunne sidde i sin sofa med hænderne i et fast greb om en virkelig bog, der både kan gulne og lugte af hengemte kælderarkiver, er der jo stadig de gode gamle folkebiblioteker.

Bibliotekerne er på
Tjekker man efter på den danske søgemaskine Jubii, har langt de fleste af landets biblioteker en hjemmeside. Nogle mere udbyggede end andre. Enkelte bilioteker opdaterer vist ikke deres internetsider så tit, i hvert fald er henvisningerne (de såkaldte links ) til dem 'døde', og man bliver mødt med en kedelig grå fejlmeddelelse på skærmen.
Men der er liv i Thyholm i Vestjylland. Kommunebibliotekets afsides liggende filial i Søndbjerg/Odby har åbent tirsdage fra 15.30 til 19, oplyser hjemmesiden, men via nettet kan Thyholms borgere altså søge i bibliotekets titler, når de lyster.
På de københavnske bibliotekers ellers lidt kedelige hjemmeside kan man - ud over at søge i en omfangsrig artikelbase - sågar finde ud af, hvilke biblioteker der har en given bog stående på hylden, og om den er udlånt eller ej. Og Ballerup Kommunes biblioteker har med etableringen af et indbydende og farverigt 'børnenet' udnyttet de interaktive muligheder, Internettet rummer.

Gode guider
Folkebibliotekerne er gået sammen om at lave en guide, Folkebibliotekernes Netguide, til alverdens emner på Internettet, heriblandt også mange sjove og brugbare henvisninger til litteratur-relaterede hjemmesider.
En tilsvarende guldgrube finder man på Hans Jørn Nielsens hjemmeside. Han er lektor på Danmarks Biblioteksskoles Ålborgafdeling og har tydeligvis lagt en god portion hjerteblod i alle de henvisninger til bl.a. fuldtekst-biblioteker, tidsskrifter, bestsel lerlister og meget mere.
Til gengæld giver Danmarks Biblioteksskoles projekt Boghuset et temmelig amatøragtigt indtryk, når sidens smarte virtuelle bibliotek er i stykker og ikke viser andet end et forsidebillede med ærgerlig grafik. Måske er forklaringen, at projektet afsluttedes i 1997, og at vedligeholdelsen er smuldret siden da.
Disse døde links og ruinerne af halvfærdige funktioner er desværre noget, man må vænne sig til, når man begiver sig på nettet, hvor der jo hverken er dagrenovation eller ordenspoliti.

De besøgte hjemmesider:
www.kb.dk
www.lysator.liu.se/runeberg/
www.gutenberg.net/
www.cs.cmu.edu/books.html
www.jubii.dk
www.7790-Thyholm.dk/
www.kkb.bib.dk/
http://balbib.balk.dk/kidnet/
www.fng.dk/netguide/fng.htm
www2.db.dk/hjn/littinfo.htm
http://ix.db.dk/boghuset/

Netbøger
*Udbredelsen af Internettet er ofte blevet spået at blive bogens død. Men på Internettet blomstrer bogkulturen. Bognørder, bibliotekarer, boghandlere og forfattere kappes om at få et ord indført. Dette er den anden rapport fra Informations rundtur i Internettets litterære afkroge. Den første blev bragt fredag den 26. februar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her