Læsetid: 5 min.

Husholdning er hipt

4. marts 1999

Husholdnings-seminarierne har dobbelt så mange ansøgere, som der er plads til, og søger nu Undervisningsministeriet om flere pladser

Landets bedrestillede unge er i fuld sving med at give husholdningsbegrebet en renæssance.
Søgningen til landets to seminarier for ernærings- og husholdningsøkonomer, Ankerhus i Sorø og Suhrs Seminarium i København, er så heftig, at de begge vil anmode Undervisningsministeriet om tilladelse til at udvide holdantallet næste år.
"Unge i dag interesserer sig i stigende grad ikke bare for ernæring og miljøspørgsmål, men for familien som socialt og psykologisk billede. De unges holdning er, at der er nødt til at være en base midt i den informationsteknologiske forvirring," siger rektor for Ankerhus Seminarium, Ulla Koch, til Information.
På Ankerhus har man i fem år haft fire hold med i alt 115 elever om året. De skal nu udvides til fem hold.
På Suhrs Seminarium har man tre hold om året med i alt 90 elever. Baggrunden for ønsket om et fjerde hold er den kendsgerning, at seminariet forud for sammensætningen af dette års tre hold, fik dobbelt så mange kvalificerede ansøgere, der havde husholdnings-uddannelsen som første prioritet, som der kunne optages. Så nu vil Suhr gerne op på 120 elever og ligesom Ankerhus have andel i de 3000 ekstra pladser på de mellem- og videregående uddannelser, som er en del af Folketingets budgetforlig for 1999.
"Og det er vel at mærke unge, der lægger an til at blive tæsket igennem i de naturvidenskabelige fag, som ellers ikke er in - kemi, biokemi og fysiologi," siger Suhr Seminariums nye rektor Michael Cholewa-Madsen, første mand på den post - i sig selv signal om en udvikling.
Cholewa-Madsen er scient. pol. og master i ideologi og diskursanalyse fra Essex University. At han fik jobbet på Suhrs kan han formentlig også takke den slagteruddannelse for, han indledte sin erhvervsmæssige løbebane med.

Træt af køb-og-smid-væk
Michael Cholewa-Madsen har gjort sin entre i Pustervig ved Rundetårn med den holdning, at der ligger store udfordringer på det husholdningsfaglige område i en tid, hvor mange unge i opposition til forældregenerationens magelighed og andre interesser er trætte af køb-smid-væk-kulturen, papmad og tilfældig snavs.
"De unge ser nyt på de værdier, der ligger i at lave sund og forebyggende mad og vedligeholde sit tøj, sit inventar og sin ejendom begreber der er blevet marginaliseret, angrebet og nedgjort af bl.a. kvindebevægelsen i 70'erne og 80'erne," siger han.
Husmorbegrebet er for ham gammeldags, men husholdningsbegrebet er in. Den tendens, der på Suhrs Seminarium - som en konsekvens af tiden - har været i retning af at undgå identifikationen "husmor, kogekone og forklæde," er han ikke optaget af. Snarere tværtimod. Han er enig med de unge i, at det er hipt at interessere sig for husholdning.
Ikke mindst de tv-trendy mandlige kokke har højnet husholdningsområdets anseelse. Suhrs søges således i dag også af unge mænd, der ofte er kokke. Der er som regel et par stykker på hvert hold.
Husholdningsskolerne ser også i stigende grad drenge med kokkeambitioner. Således er 12 ud af 60 elever, altså en femtedel, på Sorø Husholdningsskole drenge.
Men interessen skal ikke bare bæres af lyst, men af en erkendelse af, at der er brug for hjem og institutioner, der fungerer, siger han og gør opmærksom på de sociale konsekvenser af f.eks. at undlade at gøre rent.
"Så er hjemmet ikke så hyggeligt, og det betyder, at der ikke kommer så mange gæster og bidrager til fællesskabet," siger Michael Cholewa-Madsen.
Suhrs rektor ser nemlig ikke bare husholdning som en række materielle processer.
"Jeg ser husholdning som et fællesskab, vi kan finde nye veje til at være i, men som vi hvert fald ikke kan undvære, når der er børn i familien," siger han, far til fire børn - fra 21 til et år.
Han har læst om en institution på Frederiksberg, der tilbyder at hente og bringe børn i bus, og som ovenikøbet tilbyder at vaske tøj og købe ind for familien.
"Ja - så mangler der, som I skriver, kun sovesale på skoler og i daginstitutioner. Selvfølgelig er der postmoderne tendenser i den retning, men hvis vi kigger hinanden i øjnene, er der ingen af os, der kan gå ind for det," siger han.
Han mener dog ikke, at vi skal være "hysteriske" med hensyn til tid og børn. "Men jeg har svært ved at forestille mig et samfund, der fungerer, uden at der er en hjemmefront - en form for husstandslignende enhed - der fungerer som base," siger han.
Michael Cholewa-Madsen har aldrig selv skænket husholdningsbegrebet en tanke for ikke at sige sin tid, før han for nogle år siden blev gift.
"Min kone har lukket mine øjne op for den mangfoldighed af værdier, god mad og fællesskab f.eks., der ligger i husholdningsbegrebet."
Konen, der også er scient. pol., insisterer på at bruge to timer hver dag i køkkenet sammen med de små, der har været med, siden de kunne droppe en kartoffel ned i en gryde med vand.
"Hun har lært mig at gøre rent uden at fokusere på at blive færdig. Nu opfatter jeg det som ubetinget kvalitetstid at se de to små på et og tre år hygge sig og gøre nytte med skurebørster, våde klude og fyrretræ," siger han.

Rødstrømpepegefingre
- Gjorde rødstrømperne en fejl ved at forsøge at tvinge mændene ind i husholdningsarbejdet?
"Løftede pegefingre er måske ikke det, man kommer længst med, hvis man vil motivere mænd. Og hvorfor skulle mænd også gå ind på et område, som kvinderne selv udskreg som lavstatus," spørger Cholewa-Madsen.
Både han og Ulla Koch fra Ankerhus er opmærksomme på, at den nye husholdningstrend ikke skal resultere i "kvinderne hjem til kødgryderne." Begge taler om ansvarlighed og fællesskab som nøgleord på familieplanet.
- Men hvorfor søge tilbage til gamle værdier, når man har råd til at købe nyt i stedet for at vedligeholde?
"Fordi det skaber en pseudoproduktion i stedet for en kvalitativ produktion. Det skrivebord, jeg sidder ved her, er fra 1969. Det vil jeg have sat i stand, så det kan holde til min efterfølger. Historien er også af værdi. Jeg vil gå så vidt som til at sige, at forfalder hjemmet, forfalder samfundet også," siger den 40-årige rektor for Suhrs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her