Læsetid: 3 min.

Industrien blokerer for kræft-forskning

19. marts 1999

Industrien blokerer for forskning i stoffer, som er under stærk mistanke for at fremkalde kræft, siger eksperter - Dansk Industri afviser, at det forholder sig sådan

Den europæiske industri blokerer for forskning i de østrogenlignede stoffer, som stadig flere eksperter har under kraftig mistanke for at være kræftfremkaldende.
Mange virksomheder anvender nemlig selv lignende stoffer, og derfor frygter de, at en større viden om dem på længere sigt kan medføre et forbud.
Det siger professor i økologi og miljølære Finn Bro Rasmussen, som har været medlem af EU's videnskabelige komitéer i 18 år, de ti år som formand for EU's rådgivende komité for kemiske stoffer. Han var også formand for den ekspertgruppe, som i 1996 lavede en rapport om uvurderede kemiske stoffer
"Jeg har oplevet, at industrien er med til at blokere for eller bremse de forskningsinteresser, der er omkring de østrogen-lignende kemiske stoffer, fordi de er bange for, at forskningen kan sætte deres industri i et dårligt lys eller skade deres økonomi. Jeg synes, det er meget ubehageligt, at industrien sidder med til bords. Det hører ingen steder hjemme," siger han.

Bør være uafhængige
Flere førende danske forskere på kræftområdet er enige med ham i, at industrien har en al for stor indflydelse på de beslutninger, der bliver truffet på europæisk plan.
En af dem er professor på Rigshospitalet, Niels Erik Skakkebæk, som selv har siddet i en EU-komité, der havde til formål at udforme et rammeprogramme omkring kræftforskningen.
"Der blev lyttet meget til industriens repræsentanter i den komité, og de endte med at have en meget kraftig indflydelse på forskningsprogrammet," siger han.
Niels Erik Skakkebæk mener særligt, at det er galt, når industriens indflydelse rækker helt ind i de sundhedsmæssige aspekter ved programmet.
"Det bør være helt uafhængige forskere, der sidder ved bordet, og jeg mener, at det er svært for industrielle eksperter at være uafhængige. Derfor bør industrien ikke sidde med, særligt når det drejer sig om kemikaliers rolle i forhold til sundheden," siger han.
Og Niels Erik Skakkebæk bakkes op af professor ved Syddansk Universitet i Odense, Phillip Grandjean.
Han mener heller ikke, at der er nogen tvivl om, at industrien spiller en afgørende rolle, når forskningsprojekter skal udvælges.
Og det er forkert, mener også han.
"Selvfølgelig kan industrien hjælpe med at give nogle supplerende synspunkter, og derfor er det naturligt, at industrien også bliver hørt, men hvad med forbrugerne. Dem plejer man da også at spørge, og det gør man slet ikke her," påpeger han.

Ingen fare
I Industrien mener man ikke, at der kan være en fare i, at man sidder med ved bordet. Også her peger man på, at industrien kan bidrage til forskningen.
"Jeg mener ikke, at der er nogen risiko ved det. Tværtimod kan det være en fordel, fordi man i industrien har en stor viden og et stort indblik i, hvor der skal forskes," siger Ulla Hansen Telcs, som er sektionchef miljøsektionen i Dansk Industri.
Hun mener heller ikke, at der er en risiko for, at virksomhederne søger at undgå, at der bliver forsket i de østrogenlignende stoffer og peger på, at man i Danmark tværtimod har søgt at fremme forskningen i netop disse stoffer.
"Og selv om forskerne mistænker stofferne for at være kræftfremkaldende, så er det stadig en hypotese. Ingen har endeligt bevist det. Og det er set ofte, at man har mistænkt stoffer for at være farlige, hvor det dernæst har vist sig, at de ikke havde den skadelige virkning, man troede de havde," siger hun.

Side 4: Kræftstrategi efterlyses

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu