Læsetid: 0 min.

Ingen pligt til miljøhensyn

12. marts 1999

EU's landmænd skal overholde miljøregler for at få støtte - I praksis er det dog op til hvert enkelt land

EU-aftalen om reform af landbrugspolitikken blev ikke det gennembrud for miljøpolitikken, som miljøkommissær Ritt Bjerregaard på forhånd havde håbet.
På papiret opretholdes princippet om, at landmænd, der får støtte fra EU, skal overholde de regler, der er nødvendige for at beskytte miljøet. Men EU-kommissionen har afgivet en erklæring om, at den ikke vil være særlig nidkær i sin kontrol af, om det faktisk sker.
"Det er præcis, hvad vi frygtede," siger Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke.
"Jeg har spurgt her i huset til morgen, hvad 'nidkær' egentlig betyder. Hvis det betyder, at de danske landmænd skal overholde miljøreglerne, mens man ser igennem fingre med, om andre gør det, så er det ikke rimeligt."
Peter Gæmelke afviser også en anden af Ritt Bjerregaards visioner: At de sparede penge, som landene får retur i form af 'nationale konvolutter', kan bruges til at fremme miljørigtige dyrkningsformer:
"Det har aldrig været meningen," siger Gæmelke. "Det er en misforståelse i visse kredse herhjemme - og i Ritt Bjerregaards kabinet".
Reform-aftalen forøger heller ikke EU-støtten til økologisk landbrug, som Ritt Bjerregaard foreslog i et brev til landbrugskommisær Franz Fischler den 17. februar.
Ritt Bjerregaard siger i en pressemeddelelse, at hun alligevel ser aftalen som en sejr for miljøet. Hun lægger vægt på, at miljøkrav kan knyttes til 80 procent af landbrugsstøtten. Det er et redskab, som kan gøre landbrugspolitikken mere grøn, hvis medlemsstaterne vil bruge det, mener hun.
Fødevareminister Henrik Dam Kristensen siger:
"Man kan sige, at vi burde være kommet længere. Men EU har dog nu anerkendt på papir, at der er en sammenhæng mellem landbrug og miljø."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her